Брисел бира новог представника у БиХ

Свјетлана Шурлан
Брисел бира новог представника у БиХ

Бањалука - Позиција специјалног представника и шефа Делегације Европске уније у БиХ упражњена је од 1. новембра, након што се са те позиције повукао Петер Соренсен, а као могући кандидати за његовог насљедника помиње се више европских дипломата.

- Конкурс за новог специјалног представника ЕУ у БиХ је затворен и у току је оцјењивање кандидата - истакао је за "Глас Српске" портпарол специјалног представника и Делегације ЕУ у БиХ Енди Мекгафи.

У Делегацији ЕУ, гдје је у петак био посљедњи радни дан Соренсену, рекли су да информације о избору новог представника ЕУ чекају из Брисела и нису могли да прецизирају ко су кандидати. Мекгафи појашњава да су земље чланице ЕУ позване да предложе кандидате.

- Служба ЕУ и државе чланице објавили су позив за пријављивање кандидата који имају способности и искуство за спровођење мандата специјалног представника - рекао је Мекгафи.

Међу кандидатима који су заинтересовани да у име ЕУ шефују у БиХ посљедњих дана помињани су амбасадор Чешке у БиХ Томаш Суњог, бивши специјални извјестилац Европског парламента за Балкан Јелко Кацин из Словеније, те шеф Делегације ЕУ у Пакистану Ларс Гунар Вигемарк из Шведске. Према незваничним информацијама, званични Брисел је Вигемарку већ понудио мандат на челу Делегације ЕУ у БиХ. Он је своју дужност у Пакистану почео у фебруару 2011, а од 2008. до 2010. године био је шеф Одјељења за безбједносну политику у Европској комисији.

Словеначки медији објавили су да је Кацин незаконито лобирао како би постао представник ЕУ у БиХ и добио препоруке матичне владе.

У Амбасади Чешке у БиХ у петак нису одговорили на питања "Гласа Српске" о томе да ли је Суњог један од
кандидата за шефа Делегације ЕУ у БиХ.

Соренсен БиХ напушта девет мјесеци прије истека мандата јер је именован за амбасадора ЕУ при Уједињеним нацијама у Женеви.

Улога

Енди Мекгафи каже да специјални представници ЕУ промовишу политике и интересе Уније у проблематичним регионима и земљама и имају активну улогу у успостављању мира, стабилности и владавине права.

- Специјални представници играју важну улогу у развоју снажније и ефикасније спољне и безбједносне политике ЕУ. Они пружају активно политичко присуство ЕУ у кључним земљама и регионима, дјелујући као глас и лице ЕУ и њене политике - истакао је Мекгафи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана