Бранко Перић за Глас Српске: Гледамо спектакуларна хапшења, али нам фале спектакуларне пресуде

Горан Маунага
Бранко Перић за Глас Српске: Гледамо спектакуларна хапшења, али нам фале спектакуларне пресуде

Тужилаштва, једноставно речено, не раде плански на најтежим облицима криминала. Да сам тужилац, не бих се бавио шверцом стоке преко Дрине, резаним дуваном и несавјесним радом у служби, него бих се бавио тендерима и криминалом којим се баве царинске и инспекцијске службе. Не подрива државу само несавјестан рад службеника.

Далеко тежи облици криминала су поткопали темеље државе. Без длаке на језику, тим ријечима прилике у правосуђу у интервјуу за "Глас Српске" описује судија Суда БиХ Бранко Перић.

* ГЛАС: Посљедњих дана процеси против Марине Пендеш, Свена Алкалаја и Драге Недића окончани су ослобађајућим пресудама. Да ли је то наставак праксе оптуживања без основа и какав је Ваш коментар?

ПЕРИЋ: Судија нема такав фокус и по природи свог посла не размишља о позадини случаја који рјешава. Занимљиво је да су ово случајеви каквих до сада није било у судској пракси. Кривично гоњење за несавјестан рад у служби је увијек било ријеткост. Постоје друга и много тежа кривична дјела у вези са службом у државним органима, као што су разне злоупотребе. Зашто се тужилаштво упустило у процесуирање функционера јавне власти за несавјестан рад, ја не знам. Добро је ако у државној управи нема озбиљнијег криминала од несавјесног рада. Али, бојим се да није тако.

* ГЛАС: Ваше образложење ослобађајуће пресуде у случају Марине Пендеш било је неуобичајено. Због чега сте то учинили?

ПЕРИЋ: Желио сам да кажем неке ствари од ширег друштвеног значаја којима није мјесто у пресуди као што је категорија савјетника. Судије понекад имају шта да кажу грађанима и треба да их они чују. Марина Пендеш је оптужена због тога што њен савјетник један број дана није долазио на посао у сједиште институције. На основу изведених доказа испоставило се да је у те дане обављао на терену послове од интереса за институцију. Сви знамо како се "производе" савјетници и какав је њихов радни допринос, али нико не поставља то питање. Такође, сви знамо да је трећина запослених у државној управи вишак, да су директна штета за буџет, али нико не жели да ријеши тај проблем. Да ли је то несавјестан рад оних који управљају системом државне управе? Да ли је био несавјестан пријем тог вишка у радни однос? Дакле, из масе несавјесности по којој функционише систем државне управе, бирају се људи који ће се процесуирати. То није друштвена правда.

* ГЛАС: Хоћете да кажете да је проблем у систему?

ПЕРИЋ: Хоћу да кажем да постоји систем који генерише озбиљне друштвене проблеме. Због тога се поставља питање да ли је праведно да у таквом систему тужилаштво бира кога ће оптужити за несавјестан рад. Није посао суда да се бави питањима ко је од функционера несавјестан и ко долази на посао. Било би боље да ова трећина која је вишак уопште не долази на посао, јер сједећи и не радећи ништа само увећава друштвену штету.

* ГЛАС: Требају ли онда тужиоци одговарати за такав рад? Како разумјети да судија прима плату за ослобађајуће пресуде?

ПЕРИЋ: То је сложено питање за новински разговор. Проблем је што се у нашим тужилаштвима нико не бави политиком процесуирања. Једноставније речено, не ради се плански на најтежим облицима криминала. Да сам тужилац не бих се бавио шверцом стоке преко Дрине, резаним дуваном и несавјесним радом у служби, него бих се бавио тендерима и криминалом којим се баве царинске и инспекцијске службе. Не подрива државу само несавјестан рад службеника. Далеко тежи облици криминала су поткопали темеље државе.

* ГЛАС: Било је и таквих случајева...

ПЕРИЋ: Откривање пљачкаша возила које превози новац није примјер доброг правосуђа и добре полиције, него примјер лоше државе, у којој чак и полиција ради са друмским разбојницима. Тиме се не треба хвалити. Наведите ми један озбиљан предмет организованог криминала у РС посљедњих година...

* ГЛАС: Било је спектакуларних хапшења…

ПЕРИЋ: Било је спектакуларних хапшења, али није било резултата. Нема спектакуларних пресуда. Не може се годинама причати само о Ћопићу и одузимању "Шећеране" у Бијељини.

* ГЛАС: Шта треба да значе претреси које SIPA по налогу Тужилаштва БиХ врши по РС?

ПЕРИЋ: Не знам шта значи. Видјећемо резултате. То ће бити велики тест за Тужилаштво БиХ. Ако се открије озбиљан организовани криминал, Тужилаштво БиХ ће добити на угледу и кредибилитету. Ако истраге остану без резултата, тужилаштво ће много изгубити.

* ГЛАС: Да ли има политичког утицаја на Тужилаштво БиХ?

ПЕРИЋ: Тужилаштво је државни орган и у нормалним демократским друштвима би било нормално да држава и тужилаштво сарађују. То је природан однос. Код нас је проблем што све доживљавамо као политику. И ово што ја данас говорим многи ће подвести под политику и рећи: "Перић ово ради по налогу политике…" Ми немамо елементарне одговорности. Нисмо искрени и нисмо навикли да говоримо отворено. Све што искрен човјек данас каже је сумњиво, на овај или онај начин. Не знам да ли има утицаја политике на тужилаштво. Ако има, онда су проблем тужиоци, а не политика. Могу да разумијем да политичар жели да утиче, али не разумијем тужиоца који пристане да ради по жељи политичара. Такви људи не би смјели доћи на тужилачку позицију. Искрено, за мене је много озбиљнији проблем потреба и жеља људи да буду блиски са политичарима. Тако себи дају до значаја. Не искључујем да таквих има и у тужилаштвима.

Случај "Мандић"

* ГЛАС: Да ли је и случај Милана Мандића политика, с обзиром на то да је то први процес у којем је жртва рата оптужена за изазивање националне мржње?

ПЕРИЋ: Не бих се бавио правним аспектом случаја "Мандић", пошто још поступам у том предмету. Све сам рекао у рјешењу којим сам одбио потврђивање оптужнице. Говорићемо о томе кад се случај оконча. Бојим се да ће управо само процесуирање производити националну мржњу. Без обзира на то каква ће пресуда бити, посљедице би могле бити врло тешке. Постоје случајеви чије процесуирање може да произведе далеко већу друштвену штету од оне коју је произвело само кривично дјело. У таквим случајевима тужилац мора да буде мудар и далековид да би избјегао да институција и тужилачки систем буду фактори друштвеног ризика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана