Бошњаци не дају Вијеће народа и попис из 1991.

nezavisne.com
Бошњаци не дају Вијеће народа и попис из 1991.

Бањалука - Бошњачки политичари не пристају на идеју по којој се у оквиру промјене Устава РС укида Вијеће народа или брише одредница о пропорционалној заступљености по попису из 1991. године.

Како је за “Независне” рекао Рамиз Салкић, потпредсједник Републике Српске и високи функционер СДА, у овом тренутку то баш и не изгледа тако реално јер ако се каже да се укида нешто у шта Хрвати и Бошњаци гледају као механизам заштите, онда је јасно да није зрела идеја.

“У Вијећу народа се мора обезбиједити већина у сваком клубу да би била изгласана промјена Устава”, каже Салкић и додаје да постоје нејасноће у Уставу за које су спремни да се промијене као што су смртна казна и још неки детаљи који су још раније договорени, али да те уставне промјене нису успјеле јер није било консензуса.

“Без консензуса до промјене Устава неће доћи, осим ако се не деси правно насиље”, рекао је Салкић.

Републици Српској неопходан је нови Устав, међутим питање је и поред двотрећинске већине у Народној скупштини Републике Српске на који начин то урадити, с озбиром на то да Вијеће народа са Народном скупштином о том питању одлучује равноправно. Практично, без Вијећа народа, односно Клуба Бошњака у Вијећу народа од измјене Устава РС, који има 140 чланова и више од 120 амандмана, неће бити ништа јер су Устав Републике Српске и избор судија Уставног суда Републике Српске једина два питања о којима равноправно одлучују Народна скупштина и Вијеће народа.

“Двотрећинска већина због измјене Устава се форсира беспотребно јер сам сигуран да ће нови Устав или измјене постојећег у Народној скупштини добити више од 90 одсто подршке”, рекао је за “Независне” Перица Бундало, члан Одбора за уставна питања у прошлом сазиву Народне скупштине Републике Српске и посланик у НС РС.

Да је потребна измјена Устава РС, недавно је рекла и Жељка Цвијановић, предсједница Српске, која је рекла да га је неопходно модернизовати.

“Прије много година имали смо амандмане на Устав, који су били блокирани у Вијећу народа. Тако имамо раскорак између оног што јесте практични живот и што је прописано Уставом. То не смијемо дозволити”, рекла је Цвијановићева и додала да је довољно што је тако на нивоу БиХ, гдје је Уставом нешто прописано, а у институционалном животу постоји нешто друго.

Уколико дође до промјене Устава Републике Српске, познаваоци политичких прилика тврде да не треба очекивати ништа спектакуларно те да је најизвјесније да се уреде неке техничке (козметичке) ствари, односно да већина од 29 амандмана који су раније усвојени у НС РС, а “пали” у Вијећу народа, добије подршку.

Међу тим амандманима су укидање смртне казне и одређена усклађивања са конвенцијама о људским правима и заштити дјеце.

Оно због чега је “срушен” комплетан пакет од 29 амандмана је то што Бошњаци нису жељели прихватити да Бањалука буде главни град Републике Српске. Још раније поједини бошњачки политичари истицали су да уставне промјене у БиХ могуће извршити једино у пакету, односно да се истовремено уђе у измјене три устава -  БиХ, РС и ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана