Боснићеве пријетње у листу Исламске државе

Г. М.
Боснићеве пријетње у листу Исламске државе

Сарајево - Исламска држава (ИС) објавила је у свом пропагандном листу "Дабик" пријетњу вехабијског вође из БиХ Хусеина Билала Боснића, који је недавно ухапшен у полицијској акцији "Дамаск".

- Цијели свијет биће исламска држава. Наш је циљ да и Ватикан постане муслимански - ријечи су Боснића, које су објављене у "Дабику".

Боснић је недавно ухапшен са још неколико вехабија због сумње у тероризам, односно да су организовали одласке држављана БиХ на страна ратишта. Иако велики број џихадиста ратује у Ираку и Сирији за њима још нема потјерница из БиХ. Суд БиХ провјерава да ли против џихадиста из БиХ који ратују за ИС у Сирији и Ираку има отворених предмета, да би на основу тога биле расписане потјернице. У Суду кажу да против вехабијског вође Нусрета Имамовића, за којег полицијске агенције имају податке да ратује у редовима ИС-а, потјерница није расписана вјероватно зато што  против њега није отворен процес у Суду.

- Провјерићемо да ли је отворен предмет против њега. Пошаљите и имена осталих лица која ратују на страним ратиштима и за која вас занима је ли и хоће ли бити расписана потјерница, па ћемо вам одговорити - поручили су из Суда.

Правосудне институције БиХ нису упутиле Интерполу БиХ ниједан захтјев за расписивање потјернице за држављанима БиХ који се налазе на страним ратиштима, иако је закон за њихово санкционисање на снази од јуна и иако се неки од њих налазе на црним листама Савјета безбједности УН и Стејт департмента.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана