Босни и Херцеговини одобрен извоз јаја у Европску унију

klix.ba
Босни и Херцеговини одобрен извоз јаја у Европску унију

​Босни и Херцеговини одобрен је извоз јаја за прераду на тржиште Европске уније. На сједници Сталног комитета за биље, животиње, храну и храну за животиње секције за контроле и услове увоза Европска комисија дала је “зелено свјетло” за почетак извоза и ове врсте хране из наше земље у ЕУ.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић истиче да је, након одобрења извоза пилећег меса, извоз јаја још један успјех за бх.перадараство али и цијелу прехрамбену индустрију, преноси Кlix.

“Након наших вишемјесечних припрема успјели смо добити и ову дозволу Европске комисије. Ово је значајан успјех јер ће извоз јаја повећати конкурентност перадарског сектора и укупну производњу, не само јаја него и цијеле прехрамбене индустрије. До сада се наиме, у ЕУ није могао извозити ниједан производ који у свом саставу садржи јаја из Босне и Херцеговине. Овим смо и тај проблем отклонили и произвођачи композитних производа као што су тјестенине, пекарски производи и сл., сада могу несметано извозити”, казао је Шаровић.

Коначно стављање Босне и Херцеговине на листу земаља којима је одобрен извоз јаја за прераду, на тржиште Европске уније, услиједиће у наредним седмицама.

Након добијања дозволе за извоз јаја за прераду планирано је и упућивање захтјева за добијање дозволе за извоз конзумних јаја, а предуслов је одобрење плана контроле салмонеле. Одобрење извоза конзумних јаја такође се очекује до јесени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана