Босић: Протестујемо због лошег стања, Петровић: Класична злоупотреба грађана

Маријана Миљић
Босић: Протестујемо због лошег стања, Петровић: Класична злоупотреба грађана

Бањалука - Странке окупљање у опозициони Савез за промјене позвале су јуче становништво РС на протест који је заказан за 14. мај у Бањалуци, а из владајућег блока су поручили да опозиција злоупотребљава грађане у политичке сврхе пред предстојеће локалне изборе.

Предсједник СДС-а Младен Босић рекао је јуче на конференцији за новинаре да је Одбор за организовање протеста објавио проглас са позивом на мирне протесте и да су надлежним институцијама упутили захтјев за одобравање протеста.

- Од полиције очекујемо да обави свој посао и обезбиједи ред и мир - рекао је Босић.

Он је додао да је ријеч о народном протесту којем ће присуствовати много више од 5.000 људи, јер двије трећине грађана има разлог да протестује.

- Протест организујемо против против оних који су уништили економску, а тиме уништавају и биолошку супстанцу РС, криминалаца на највишим положајима, поскупљења струје, распродаје природног богатства, корумпираних папака у политици, оних који су у своје џепове ставили новац од подстицаја за пољопривреду, борачких додатака, инвалиднина и других давања која припадају народу – прочитао је Босић дио прогласа.

Истакао је да су у Одбору за организовање протеста опозиционе странке, али и представници незапослених, ојађених радника, пољопривредника, бораца и инвалида. Босић је навео да су протести организовани због катастрофалног стања у РС, поскупљења струје, незапослености, гажења радничких права и пљачке грађана.

- Протести нису усмјерени ка рушењу институција РС, већ против оних који су узурпирали институције ради личне користи - рекао је Босић и додао да не вјерује да ће бити организовани контрапротести.

Предсједник Владе РС и потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић рекла је да је власт изнијела свој став о организовању протеста у режији опозиције.

- Оно што ће организовати коалиционе партије на власти нису никакви контрамитинзи ни контрапротести - рекла је Цвијановићева.

Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић каже да је организовање протеста посљедњи трзај опозиције.

- Опозиција злоупотребљава грађане у политичке сврхе. Њима је циљ да на најпрљавији начин дођу на власт, а не да помогну грађанима - рекао је Петровић и додао да се опозиција одлучила на организовање протеста јер  улазе у изборни процес несређени.

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је да протести које је најавила опозиција неће имати важну унутрашњу димензију, колико ће имати улогу на спољни утицај и поглед на стање у РС.

- Да ли је некоме циљ да представи РС као мјесто бунта, мјесто гдје се догађају некакви политички ломови који могу продуковати слику да је овдје нестабилно стање? Српска уопште није нестабилна. Опозиција протестима жели да се боље позиционира пред предстојеће изборе - каже Ђокић.

Изворна СДС саопштила је да се противи одржавању протеста и контрапротеста истичући да позивање народа на улицу води даљим подјелама.

- Позивање помало збуњеног народа на улицу води даљим подјелама и продубљивању кризе у РС и може проузроковати несагледиве штетне посљедице по њено јединство и будућност. Власт се не руши на улици, него на изборима - саопштено је из Изворне СДС након сједнице Предсједништва странке.

Потврђена Чавићева кандидатура

Младен Босић је рекао да је Савез за промјене договорио кандидате за начелнике у скоро свим општинама у РС.

- Идемо заједно у свим општинама, а кандидат Савеза за промјене за градоначелника Бањалуке дефинитивно ће бити лидер НДП-а Драган Чавић - рекао је Босић.

Дневнице

Савез за промјене нуди дневнице како би привукао што више учесника на протестима у Бањалуци, пише портал "Српскаонлајн". Позивајући се на незваничне изворе тај портал наводи да се дневнице крећу од 30 до 50 КМ и да странке већ праве спискове потенцијалних учесника протеста.

У ПДП-у су рекли да су предсједници градских и општинских одбора СНСД-а добили наредбу из централе да мотивишу људе да изађу на контрапротест.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана