Богати Арапи врбују за брак дјевојке у БиХ

Драгана Келеч
Богати Арапи врбују за брак дјевојке у БиХ

Бањалука - Пошљи нам неколико фотографија и основне податке о себи, опиши каквог мужа желиш и јави нам да ли си спремна прећи на ислам ако то младожења буде тражио.

Тим ријечима једна Бањалучанка открива за "Глас Српске" шта су од ње захтијевали када се јавила агенцији за брачна посредовања "Удаја за Арапе". Ова агенција недавно се појавила на "Фејсбуку", али је у недјељу напрасно угасила своју страницу. Бањалучанка која се повјерила "Гласу Српске" посједује доказе да је агенција постојала, јер је направила неколико фотографија њиховог профила. Жељела их је, каже, прослиједити неудатим пријатељицама, како би се шалиле. Међутим, веома брзо је одустала од шале, јер је схватила да људима који стоје иза те странице нимало није до хумора.

На овој "Фејсбук" страници као њено сједиште је наведено Сарајево, а на њој је стајао статус у којем су тврдили да "својим радом настоје промијенити начин гледања на упознавање двоје људи путем агенција". Уз профилну слику са карикатуром арапске младе и младожење навели су како сарађују са иностраним агенцијама и желе "успоставити мост сарадње и размјене".

- Јавила сам им се из пуке радозналости. Питала сам их како ми могу пронаћи мужа и да ли је препрека то што нисам муслиманка. Објаснили су да они сарађују са богатим и угледним арапским породицама и да не вјерују да ће младожењи то сметати. Ипак, занимало их је да ли сам спремна прећи на ислам ако он то буде тражио - прича Бањалучанка.

Потом су јој затражили и да напише гдје живи, колико је висока и тешка и да им пошаље неколико својих фотографија.

- Када сам рекла да не могу тек тако слати фотографије јер се плашим да ће бити злоупотријебљене, сложили су се да не треба сваком на интернету вјеровати и да ће ми дати број телефона да се договоримо, а да се потом можемо и срести - наставља са причом Бањалучанка.

Истиче да није ни помислила да им пошаље фотографије, али да је забринута јер су видјели њен профил.

- Чудно и забрињавајуће је да су одмах избрисали и своју страницу. И не само то, у року од неколико сати избрисали су и цијелу преписку на "Фејсбуку", односно све своје поруке које су ми слали - истакла је дјевојка из Бањалуке.

Ово један од многих случајева у којима лаковјерне дјевојке вреба огромна опасност на интернету. "Глас Српске" је прије двије године објавио причу о Швајцарцима који су у РС тражили младе дјевојке нудећи им фантастичну зараду да би радиле као пословна пратња, што је параван за проституцију. Путем и-мејл адресе који је био једини начин комуникације, обећавали су им огромне хонораре уколико пристану да оду и раде са њима.

- Као и у сваком другом послу конкуренција је велика, али што више нудиш више те траже. Наше дјевојке у просјеку седмично зарађују 1.500 швајцарских франака, а 80 одсто послова се одрађује у хотелима и собама у Швајцарској, мада се често дешава и да Вас клијент позове на викенд одмор - одговорили су једној Бањалучанки која је тада тражила посао у иностранству.

Оглас за "посао из снова", како су га представили послодавци, вртио се чак и у програму појединих бањалучких електронских медија.

МУП РС

У Министарству унутрашњих послова РС кажу да им се нико од дјевојака из Српске није обратио или тражио помоћ у вези са нуђењем брака са Арапима путем "Фејсбука".

- Савјетујмо свим дјевојкама да не насједају на такве понуде. Уколико се на било који начин осјете угроженима нека се одмах обрате за помоћ у најближој полицијској станици - поручили су из МУП-а РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана