Бламажа Савјета министара, погрешна изјава званичника

Ведрана Кулага
Бламажа Савјета министара, погрешна изјава званичника

Сарајево - Самит којем су у Сарајеву присуствовали премијери земаља западног Балкана и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић окончан је скандалом, јер је Звиздићев кабинет медијима послао погрешну заједничку изјаву у којој су сублимирани закључци званичника.

На адресу медија је у четвртак из Службе за односе с јавношћу Генералног секретаријата Савјета министара БиХ упућена заједничка изјава учесника Самита. Око 19.45 часова, када су многи штампани медији завршили издања, а електронски били у другом дијелу централних дневника, стигло је обавјештење да не користе ту верзију изјаве јер је подложна измјенама и да нова стиже сутрадан. Ипак, нови текст заједничке изјаве стигао је исти дан око 22 часа. Због тога је јавност погрешно информисана о закључцима са Самита, а Звиздићеви сарадници уписали још једну бламажу.

То им је био други озбиљан гаф за тридесетак дана, јер је почетком фебруара у саопштењу за јавност након састанка са Звиздићем послата измишљена изјава предсједника Хрватског сабора Боже Петрова да је он "против стварања нових ентитета", што је изазвало оштру реакцију из Хрватске.

Поређење двије верзије заједничке изјаве открива бројне козметичке, али и мијењање суштинских ставова. У првој верзији је наведено "у овом тренутку посебно потврђује нашу снажну посвећеност избјегавању и превазилажењу билатералних спорова у најкраћем могућем року", док је у другој тај дио заједничке изјаве другачији.

- У овом моменту посебно ми поново истичемо нашу снажну посвећеност рјешавању текућих билатералних питања у што краћем року - пише у другој верзији заједничке изјаве, гдје је видљиво да нема важне ријечи "избјегавање".

Промјене су видљиве и у наставку изјаве, па чак и у називу поглавља. У првој верзији је међунаслов гласио "Заједничко тржиште западног Балкана", а у другој "Даља привредна сарадња на западном Балкану: Разговор о јединственом тржишту". У том дијелу, у првој верзији, помиње се извјесна мапа пута које у новој верзији нема.

У Служби за информисање Генералног секретаријата Савјета министара казали су да су они били више сервис за слање заједничке изјаве и да се за више информација обратимо службенику за односе с јавношћу у Звиздићевом кабинету Амели Мулавдић. Она је казала да су званичници на ручку договорили да буду дорађене одређене ствари у заједничкој изјави и да је њена грешка у томе што је хтјела да медији на вријеме добију изјаву, а не да је чекају сатима.

- Пожурила сам да медији не би чекали и зато је отишла прва изјава који су званичници касније дорадили на ручку, послије чега је послата друга верзија - казала је Мулавдићева.

Политички аналитичар Ивана Марић истиче да је овакво понашање недопустиво, поготово имајући у виду да је ријеч о веома важном догађају и да је ово већ други гаф службеника у кабинету предсједавајућег Савјета министара у веома кратком периоду.

- И једном је превише да буде направљен овакав пропуст, а камоли два пута у кратком периоду. У оваквим ситуацијама је свака ријеч битна, а посебно се не би смјело излазити у јавност са документом који није потписан и потврђен од стране учесника скупа - истакла је Марићева.

Наглашава да је вријеме показало да се не може манипулисати информацијама.

- То читају и савјетници других страна и не могу бити презентоване листе жеља, већ мора бити испоштовано и шта други кажу - закључила је Марићева.

Суштинске измјене

1. верзија: Док појединачно напредујемо на том путу, свјесни смо чињенице да једини начин за остваривање ове европске судбине јесте да удружимо снаге као регион.

2. верзија: Док појединачно напредујемо ка европској перспективи, свјесни смо нужности да удружимо своје снаге и дјелујемо као јединствен регион.

1. верзија: У овом тренутку посебно потврђујемо нашу снажну посвећеност избјегавању и превазилажењу билатералних спорова у најкраћем могућем року.

2. верзија: У овом тренутку посебно, ми поново истичемо нашу снажну посвећеност рјешавању текућих билатералних питања у што краћем року.

1. верзија: Заједничко тржиште западног Балкана

Желимо направити одлучан корак напријед у овом правцу стварањем заједничког тржишта западног Балкана које ће бити одскочна даска према јединственом тржишту ЕУ. То подразумијева израду мапе пута у којој ће бити утврђено сљедеће:

I) заједничко тржиште за робу, услуге и капитал,

II) слободан проток квалификоване радне снаге,

II) заједничко дигитално тржиште,

IV) динамичан простор за инвестиције.

2. верзија:  Даља привредна сарадња на западном Балкану: Разговор о јединственом тржишту

Предлажемо да наши представници, заједно са Савјетом за регионалну сарадњу и уз подршку Европске комисије, почну радити на изради приједлога за заједнички приступ ка јачању привредне сарадње на западном Балкану путем различитих иницијатива како би се изложиле на самиту у Трсту, што би укључивало нпр. иницијативе о протоку робе, услуга и капитала, слободном кретању квалификоване радне снаге, заједничком дигиталном приступу, те динамичном простору за инвестиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана