Бивши директор УИО БиХ осуђен на пет и по година затвора, одузета имовина вриједна 1,7 милиона КМ

Г.С.
Foto: klix.ba

САРАЈЕВО - Апелационо вијеће Суда БиХ изрекло је данас коначну пресуду којом је на пет и по година осуђен Кемал Чаушевић, бивши директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

На толико му је била "одрезана" и ранија казна, након што му је ублажена пресуда којом је, прије тога, био осуђен на девет година.

Данашњом пресудом му се одузима 1,7 милиона КМ вриједна имовина.

Изрицање другостепене пресуде епилог је обновљеног суђења и завршних ријечи у којима је Тужилаштво затражило да Чаушевић буде оглашен кривим и да му се одузме незаконито стечена имовина, док је одбрана навела да наводи оптужнице нису доказани и затражила је ослобађајућу пресуду.

Суђење некадашњем директору УИО БиХ почело је у јулу 2017. У мају 2021. године, Суд је донио првостепену пресуду којом је осуђен на девет година затвора због примања дара и других облика користи, те прања новца.

У тој пресуди наведено је да је Чаушевић у мају 2007. године ступио у контакт са увозницима текстила Сединетом Карићем и Анесом Садиковићем, те им обећао повлаштени статус приликом увоза у виду смањења износа за царињење, без детаљних прегледа и признавања фактура с нетачним подацима, тражећи да му као противуслугу дају 1.000 КМ по увезеном камиону, на што су њих двојица пристали те му давали новац у Сарајеву и Бањалуци.

У тој пресуди се наводи да је Чаушевић од 2007. до фебруара 2011. примио не мање од 1,7 милиона КМ, од чега је Садиковић дао 1.297.000 КМ, а Карић око 425.000 КМ.

Уз Чаушевића, у овом предмету оптужени су Карић и Садиковић. Садиковић је осуђен на двије године затвора због давања дара при увозу текстила, док је Карић на самом почетку поступка осуђен на годину дана затвора за давање дара и других облика користи, по споразуму о признању кривице склопљеном с Тужилаштвом.

Апелационо вијеће је, међутим, у октобру прошле године укинуло дио пресуде којом је Чаушевић био оглашен кривим за прање новца и којом му је била одузета противправно прибављена имовинска корист, смањивши му казну са девет година на пет и по година затвора.

Након укидања дијела пресуде, у поступак је укључена и Чаушевићева супруга на основу законских одредби које предвиђају да се, приликом одузимања имовинске користи прибављене кривичним дјелом, на претрес позива особа на коју је имовинска корист пренесена.

Чаушевић је ухапшен у јуну 2014. заједно са још 53 особе у акцији "Пандора". Међу ухапшенима су били и радници УИО, као и царинских терминала. Садиковић се предао дан послије.

У септембру 2014. је пуштен из притвора, али су му одређене поједине мјере забране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана