Бик Зећавац побједник 239. Грмечке кориде

Снежана Тасић
Бик Зећавац побједник 239. Грмечке кориде

ОШТРA ЛУКA - Побједник 239. "Грмечке кориде", која је јуче одржана на Поповића брду код Оштре Луке, је бик Зећавац власника Раденка Шкрбића из Мркоњић Града који је у финалној борби савладао узданицу Вељка Томића бика Шароњу, такође из Мркоњића.

Трећепласирани у овогодишњем грмечком надметању је бик Руменко, власника Сафета Aвдића из Санског Моста.

Пред више хиљада љубитеља народних обичаја, дружења и надметања, на традиционалној крајишкој борби бикова, рогове је укрстило осам бикова тешких од 500 до 1.200 килограма.

Коридом су доминирали бикови чији су власници из Поткозарја, Погрмеча, али и остатка БиХ, и који редовно учествују на овом такмичењу.

Власник једног од шампиона "Грмечке кориде" бика Шароње, Вељко Томић из Мркоњић Града, поносно је истакао да је његов бик и ове године важио за фаворита.

- Био сам на све и једној кориди и резултати су више него одлични. Шароња није изгубио два пута за протекле три године - рекао је Томић и додао да је Шароња стар девет година и тежак 1.070 килограма.

Да је Томићев Шароња с правом на самом почетку проглашен за фаворита показао је већ у првој борби, у којој му је на мегдан дошао млади бик Голуб, који је без борбе напустио арену.

Власник бика који је однио побједу од организатора манифестације, општине Оштра Лука, добио је награду од 2.500 марака и пехар "Грмечке кориде". Власници другопласираног и трећепласираног бика добили су 1.500, односно 1.000 марака. Сваки власник чији је бик учествовао у борби добио је по 500 КМ.

Да је "Грмечка корида" својеврстан бренд међу Крајишницима потврђују они који редовно посјећују ову манифестацију.

Ништа не може, како кажу, да замијени овај, у свијету јединствен провод уз музику, јело и пиће.

Редовни посјетилац "Кориде" Милан Шурлан из Подвидаче каже да га само тешка болест може спријечити да на овај дан не дође на Поповића брдо.

- Сјећам се да ме још као дјечака на Међеђе брдо водио отац и да је цијела наша породица бивала на збору. За нас дјецу то је био доживљај, а навика да пратим "Кориду" задржала се и до данас - прича Шурлан.

Начелник општине Оштра Лука Дрена Куриџа је истакла да су борбе бикова традиција коју треба чувати и преносити будућим нараштајима, управо онако како су је наши стари пренијели све до данас.

- На нама је да наставимо да његујемо традицију нашег краја и да сваке године привучемо што већи број младих који не треба да се стиде, већ да се поносе витештвом и јунаштвом који се у нашем крају годинама његују - казала је Куриџа и додала да ова манифестација има потенцијал да постане права туристичка атракција.

- "Грмечка корида" сваке године окупља све већи број посјетилаца, поготово младих људи, тако да у томе треба да видимо могућност развоја туризма наше општине - казала је Куриџа.

Љубитељи народних обичаја јуче су на Поповића брду, осим борбе бикова, имали прилику да прате и такмичења у повлачењу конопца и бацању камена с рамена.

Најстаријом коридом на Балкану завршене су илинданске свечаности, поводом крсне славе општине Оштра Лука.

Традиција

Иако је ова српска народна светковина, стара најмање два вијека, "Грмечка корида" се први пут у литератури помиње у приповијеци "Јаблан" 1902. српског писца Петра Кочића.

Ова манифестација прије посљедњег рата одржавана је на Међеђем брду у Санском Мосту. Егзодусом српског становништва на подручје Оштре Луке и корида је 1996. године пресељена на Поповића брдо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана