Бијег и непозната адреса закочили 3.800 предмета

Ведрана Кулага
Бијег и непозната адреса закочили 3.800 предмета

Сарајево - Број судских предмета у БиХ који завршавају у ћорсокаку због недоступности странака у поступку и бијега осумњичених за кривична дјела све је већи, а то потврђује податак да је лани евидентирано готово 4.000 таквих случајева који не могу да буду ријешени.

БиХ годинама кубури са масом старих предмета који додатно успоравају рад правосуђа, а о проблему свједочи и информација коју је у парламентарну процедуру доставило Министарство правде БиХ. Посљедњи подаци са којима располаже тај ресор показује да је крајем прошле године у судовима у РС, ФБиХ и Брчко дистрикту на чекању било више од 344.000 предмета међу којима чак 10.000 лежи пет до 15 година.

- Број неријешених случајева који су запримљени закључно са 2002. годином износи 260, а 933 предмета епилог чекају дуже од десет година. Број неријешених предмета који су старији од пет година износи 8.450 - навео је министар правде БиХ Јосип Грубеша у одговору на посланичко питање који би требао бити разматран идуће седмице на сједници Представничког дома Парламента БиХ.

У статистику нису укључени неријешени комунални предмети у судовима, али јесу они у којима бројне препреке одлажу крај процеса. У 3.831 предмету постоје сметње за њихово рјешавање као што су непозната адреса странке или бјекство осумњичених.

- Највише предмета у којима постоје законске или процесне сметње иницирано је 2014. и 2015, а најмање их датира из 2001. и 2003. године - нагласили су у Министарству правде.

Занимљиво је да је број неријешених предмета крајем прошле године био за чак 1.323,23 одсто већи него 2002. године, 368,74 процента већи него прије десет и за 40,71 одсто већи него прије пет година.

Предсједник Управног одбора удружења судија РС Миленко Милекић каже да у пракси постоје многе препреке које могу да успоре цијели процес.

- Ако буде расписана потјерница, а оптужени је недоступан, предмет стоји до застаре и не може се поступати. Имамо парничне поступке који су проблематични због нетачних адреса странака у поступку или свједока и све то утиче на брзину рјешавања поступка. У тим предметима се теже поступак приводи крају јер се траже адресе, па када се добију, почне се поново са поступком, али није ријеткост да се и тада створе нови проблеми. Мало има и манипулације странака, али и разлога који се могу подвести под објективне, а свему кумују и миграције изражене последњих година - каже Милекић.

На проблеме у вези са нерјешивим предметима указано је почетком мјесеца и у годишњем извјештају Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ. Њихови подаци односили су се на предмете у којима је већ наступила застара, а из којих је видљиво да стотине осумњичених и оптужених за кривична дјела може да одахне јер је њихов бијег од правде захваљујући спорости правосуђа уродио плодом с обзиром на то да је дошло до застаре истрага на чијој су мети. Застара је лани, према подацима ВСТС-а, наступила у чак 357 кривичних и 81 прекршајном предмету. До застарјелости казни и рока за кривично гоњење у правосудном систему БиХ долази када од изречене казне или почињења кривичног дјела протекне од три до 35 година у зависности од његове природе.

Судови су лани евидентирали обуставу кривичног поступка у 143 процеса, а обустављено је и извршење казни у 25 случајева због истека законом предвиђених рокова за вођење поступка. Број обустављених предмета у судовима је за свега осам мањи у односу на годину раније када је их је било 175.

Тужилаштва су одлуку о обустави поступка због наступања застарјелости кривичног гоњења до подизања оптужнице донијела у 189 предмета против 314 особа.

Искорак

Миленко Милекић, који је и предсједник бањалучког Основног суда, каже да је у БиХ направљен велики искорак на рјешавању старих предмета у цјелокупном правосуђу РС и БиХ.

- Рокови су скраћени, рапидно се рјешавају стари предмети и то је проблем који ће веома брзо остати иза нас - рекао је Милекић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана