Бихаћ на корак до ванредног стања

Ведрана Кулага
Бихаћ на корак до ванредног стања

Бихаћ - Бихаћ је на корак до хуманитарне катастрофе јер се ситуација у привременом мигрантском кампу Вучјак компликује из часа у час због миграната којих је ту све више, а из Уједињених нација (УН) јуче су затражили хитно затварање тог центра.

Након што су припадници МУП-а Унско-санског кантона прије два дана почели да мигранте који нису у прихватним центрима или немају легалан смјештај, због безбједности, пребацују у камп на Вучјаку, Уједињене нације (УН) су изразиле забринутост, апелујући да надлежне институције у БиХ раде на проналажењу алтернативног смјештаја.

У заједничкој изјави тима УН у БиХ је наведено да на локалитету Вучјака постоје безбједносни и здравствени ризици, а и да локација није у складу са међународним хуманитарним стандардима, ни адекватна за смјештање људи. Позивају власти да камп затворе и обезбиједе хуманију локацију.

- Власти знају да је Вучјак у близини минираних подручја и да постоји велика опасност од пожара и експлозија због могућег присуства метана у тлу. Није снабдјевен електричном енергијом, водом, нити има медицинску његу, те посједује мало санитарних чворова - напомиње се у изјави.

Посебно забрињава, кажу, изјава градоначелника Бихаћа Шухрета Фазлића да град и локални Црвени крст обустављају пружање помоћи мигрантима који су присилно премјештени на локалитет Вучјака, будући да та помоћ није била довољна и прије него што је посљедња група ту пребачена.

- Ако ова одлука буде реализована, а пребацивање миграната настављено, расте и опасност од могуће ванредне ситуације на локалитету Вучјака - упозоравају из УН.

У камп је, према појединим наводима, током два дана стигло 1.700 нових миграната, а до тада их је било око 700. О њима је бринуо локални Црвени крст, али већ немају довољно хране ни осталих потрепштина.

Са градоначелником Бихаћа Шухретом Фазлићем јуче нисмо ступили у контакт, а у сриједу је из Сарајева поручио да град од 21. октобра обуставља финансијску помоћ, те да ће тако пустити да криза ескалира и покушати да на тај начин натјерају надлежне у БиХ да раде свој посао. Бихаћка Скупштина је у мају једногласно одредила Вучјак као мјесто за измјештање миграната из центра града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана