БиХ тужила саму себе суду у Стразбуру

Горан Маунага
БиХ тужила саму себе суду у Стразбуру

Сарајево - Министарство за људска права и избјеглице БиХ поднијело је, у име повратника у Которско код Добоја, апелацију Европском суду за људска права у Стразбуру против БиХ, што је до сада невиђен примјер јер то фактички значи да је БиХ тужила саму себе.

Повратници у Которско сматрају да су суочени с кршењем имовинских права јер им је наводно спријечен приступ и онемогућено коришћење земљишта.

Додатни парадокс је чињеница да је Министарство за људска права и избјеглице, на чијем је челу кадар СДА Семиха Боровац, за поношење апелације ангажовало адвоката на основу уговора о дјелу и за ту услугу у октобру 2016. године исплатило му 3.000 марака.

Шеф Канцеларије правног представника РС Слободан Радуљ каже да је до сада невиђено да државна институција финансира приватног адвоката да тужи своју државу у Европском суду за људска права.

- Министарство за људска права и избјеглице је за ту услугу адвокату Недиму Адемовићу исплатило 3.000 марака. То министарство је задужено да заступа БиХ у том истом суду јер при њему постоји канцеларија агента за заступање БиХ у Европском суду за људска права у Стразбуру. То значи да то министарство истовремено финансира одбрану у случају свих апелација против БиХ у том суду, а с друге стране финансира приватне тужбе у којима је тужена БиХ - каже Радуљ.

Он је истакао да је крајња намјера покушај да индиректно буде тужена РС.

- У Европском суду за људска права се појављује држава БиХ као тужена страна, а индиректно Српска, јер се посљедице такве тужбе директно финансијски и материјално односе на РС - истакао је Радуљ.

Он каже да ће Министарству за људска права и избјеглице БиХ и агенту БиХ у Европском суду за људска права у Стразбуру упутити допис.

- Упозорићу их да су такве ствари незаконите. Кад тај предмет дође на дневни ред, имаћемо посебну причу о томе - рекао је Радуљ.

Савјетница за медије у Министарству за људска права и избјеглице Сања Шкулетић-Малагић рекла је да ће послати наша питања на разматрање надлежнима, али одговори до закључења овог броја "Гласа Српске" нису стигли.

Адемовић је рекао да је на састанку и да није у прилици да даје изјаву.

Упозорења ревизора

На начин ангажовања адвоката у овом случају скренута је пажња и у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ о финансијској ревизији Министарства за људска права и избјеглице за 2016. годину.

- Министарство је исплатило 3.000 КМ за ангажман адвоката ради подношења апелације Европском суду за људска права у име повратника у Которско. Будући да се уговор о дјелу може закључити само за обављање послова који не спадају у  дјелатност  Министарства  за људска права и избјеглице и да  свака врста запошљавања без расписаног јавног конкурса представља нетранспарентан вид запошљавања, сматрамо да је и даље потребно предузимати активности на смањењу запошљавања особа путем уговора о дјелу - пише у ревизорском извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана