БиХ по фертилитету најгора у Европи, грађани све старији заснивају породицу

klix.ba
БиХ по фертилитету најгора у Европи, грађани све старији заснивају породицу

Мушкарци и жене у БиХ све касније ступају у брак, а просјечна доб првороткиња је 27,4 године. Стопа укупног фертилитета је у паду и БиХ је најгора у регији, али и Европи када је ријеч о овој области.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, која је објавила билтен под називом "Жене и мушкарци у БиХ", стопа укупног фертилитета (број живорођених на једну жену у њеном репродуктивном животу) је у паду у 2018. години у односу на 2017. када је БиХ такођер била посљедња међу земљама региона и просјека ЕУ.

Тада је највећу стопу имала Црна Гора - 1,78, а слиједе Словенија, ЕУ (Француска највише), Србија, Македонија, Хрватска па БиХ која је тада имала стопу од 1,26. Та стопа је у 2018. години износила 1,24.

Просјечна доб мајке која први пут рађа је помјерена са 26,9 година, колико је било 2014. године, на 27,4 године у 2018.

Смањен је број прекида трудноће. Број мртворођене дјеце мушког спола је скоро исти као 2017. године, док је код женског спола у паду и износи испод 40. Када је ријеч о дојенчади која премину до прве године, број оних женског спола је исти као претходне године, а број дјечака је благо смањен.

Смањен је број бракова у којима су младенци из старосне групе од 15 до 19 година те од 20 до 24 године, док се број склопљених бракова повећао у старосним групама 25-29, 30-34, 35-39 (двоструко), 40-49 и изнад 50 година.

У 2018. години склопљено је више од 1.200 бракова у односу на 2014. годину. Просјечна старост невјесте при закључењу првог брака у 2018. години је била 27,1 годину, а код младожење 29,7 година.

"У посљедњој деценији је забиљежен тренд сталног повећања година старости при склапању првог брака, што значи да жене и мушкарци све касније ступају у брак", наводи се у подацима Агенције за статистику БиХ.

У 2018. години дошло је до развода 3.091 брака. Највећи број развода и код жена и код мушкараца десио се у животној доби од 40 до 49 година. Највише је било разода брачних партнера који нису имали дјеце или су имали једно дијете.

Животни вијек грађана БиХ је продужен па је тако просјечна добр умрлих жена у 2018. години била 76,8 година, а мушкараца 71,4 године. Највише их је умрло од обољења циркулаторног система.

Самим тим у порасту је и број пензионера. Укупно су у РС-у у 2018. години подијељене 75.483 породичне пензије, а у Федерацији 118.127.

Број самоубистава је смањен у односу на 2017. годину те су 2018. године самоубиство извршиле 94 жене и 272 мушкарца.

Запослено више мушкараца

У 2018. години забиљежен је пад броја незапослених и мушкараца и жена, а највише је незапослених у старосној групи од 50 до 64 године са средњом стручном спремом. Број запослених особа оба пола је у порасту. И даље је присутан тренд да ради више мушкараца него жена. Највише запослених је у услужним дјелатностима.

Жене доминирају у јавном, медицинском и образовном сектору. Када је ријеч о љекарима, забиљежен је пораст броја запослених жена докторица, а највише их је у старосној групи 35-44, док је највише љекара запослено у доби од 55 до 64 године.

У вртићима, основним и средњим школама повећан је број запослених жена, док је смањен број запослених мушкараца. Ово се односи на наставно особље. Када је ријеч о високошколским установама, биљежи се благи пад броја запослених и мушког и женског спола.

Када је ријеч о запослености у јавној управи, и даље више мушкараца ради на боље плаћеним позицијама него жена. Убједљиво већи број мушкараца ради на позицијама шефа унутрашње организационе јединице, помоћника министра, секретара и руководиоца институција, док је жена више на позицијама стручног и вишег стручног сарадника и стручног савјетника.

Босну и Херцеговину у амбасадама широм свијета представља 36 мушкараца и 12 жена.

У правосудним институцијама ситуација је много боља, па је тако према подацима из 2018. године, заступљеност жена у судовима БиХ око 64 одсто, а у тужилаштвима 51 одсто.

Смањује се број школараца и студената

Број дјеце која иду у вртиће се повећава из године у годину, али се смањује број школараца у основним школама, а драстично у средњим. У паду је и број уписаних, али и дипломираних студената. Млади у БиХ се највише одлучују за факултете у области пословања, администрације и права, а слиједе друштвене науке. Када је ријеч о сполној структури, жене су те које у већем проценту уписују и завршавају факултете. Број уписаних жена у 2017. и 2018. години је исти, док се биљежи пад уписаних студената мушког спола.

"У школској 2018/2019. години више од половине средњошколаца је похађало техничке школе, док је сваки четврти средњошколац похађао гимназију. Разлике у сполној заступљености су највеће у стручним школама, у којима је око 70 одсто мушкараца. У другим врстама средњих школа заступљеније су ученице", наводи се у билтену.

Повећан је број ученика и ученица који раније напусте школовање, али разлози нису наведени.

Објављен је и податак да више мушкараца говори један или више страних језика у односу на жене.

"Према подацима Анкете о образовању одраслих, у 2016. години више од половине становништва БиХ није говорило ниједан страни језик (61 одсто), док је 30,8 одсто становништва говорило један, а осам одсто више од једног страног језика", наводи се у билтену.

Све више социјално угрожене дјеце

Број малољетних особа мушког и женског спола који су корисници социјалне заштите је у порасту и најчешће долазе из социјално угрожених породица које су тешког материјалног стања. Када је ријеч о пунољетним особама, повећан је број мушкараца који користе социјалну заштиту, а број жена је смањен у 2018. години.

Смањен је број дјеце која су смјештена у домове за дјецу без родитељског старања. У 2018. години усвојено је двоје дјеце више (50) у односу на 2017. годину. Усвојено је нешто више дјевојчица него дјечака, а када је ријеч о старосној доби, највише је усвојено дјеце до двије године.

Благи пораст броја жена пријеступница

Када је ријеч о стопи криминалитета, мушкарци су ти који предњаче у извршењу кривичних дјела без обзира на старосну доб. Број пријављених, оптужених и осуђених жена малољетница је у благом порасту, али их је у 2018. години осуђено само
седам, док је 88 мушкараца осуђено у истој години. Ипак, број малољетних особа мушког спола које су пријављене, оптужене или осуђене је у паду.

Исти случај је и код пунољетних особа, само је број пријављених, оптужених и осуђених доста већи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана