БиХ и Србија држе кључ стабилности

Жељка Домазет
БиХ и Србија држе кључ стабилности

Сарајево - БиХ је један од кључних партнера Србије, а и у Европи, када се разговара о политичкој стабилности старог континента и западног Балкана, увијек кажу да то највише зависи од односа ове двије земље.

Поручила је то током јучерашње посјете Сарајеву предсједник Народне скупштине Србије Маја Гојковић нагласивши да Србија са БиХ жели најближу сарадњу и на политичком и на економском плану. Гојковићева је посјетила Парламент БиХ и разговарала са члановима колегијума оба дома, а састала се и са предсједавајућим Предсједништва и Савјета министара БиХ Бакиром Изетбеговићем и Денисом Звиздићем.

На састанку у Парламенту констатовано је да је ово прва званична посјета предсједника Народне скупштине Србије након десет година. Гојковићева је казала да су парламенти Србије и БиХ исказали обострану жељу да се убрза динамика међусобних сусрета на највишем нивоу.

- Не треба дозволити да као први суседи чекамо да поново прође десет година, а да не разговарамо о сарадњи наших држава - казала је Гојковић.

Истакла је да парламенти могу значајно унаприједити укупне односе двије земље.

- Не постоје државе које немају отворених питања па тако и између БиХ и Србије, али постоји обострана жеља да их решавамо - казала је Гојковићева.

Открила је да је прихваћен њен приједлог да Србија и БиХ потпишу споразум о сарадњи у области евроинтеграција.

- Очекујемо да колеге из БиХ предложе текст споразума и да се то реализује током посјете представника оба дома Парламента БиХ након локалних избора у БиХ. Најважнија област сарадње Србије и БиХ је испуњење спољнополитичког циља, а то је пуноправно чланство у ЕУ. Јасна је порука ЕУ да је политика проширења и даље на снази. Спремни смо на размену искустава и дајемо свесрдну подршку БиХ као што је она даје нама - казала је Гојковићева и нагласила да су у Народној скупштини Србије отворени и за споразуме у другим областима.

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић на чији позив је Гојковићева стигла у Сарајево нагласио је да је проширење сарадње у интересу грађана.

- Потребно је унаприједити сарадњу и у области борбе против тероризма, корупције и криминала. Захвални смо на понуди да више сарађујемо у виду европских интеграција пошто се налазимо у истом процесу. Србија је нешто испред БиХ и сигурно може на основу својим искуства помоћи и нама - рекао је Босић.

Предсједавајући Дома народа Сафет Софтић је поручио да парламенти треба да буду мјесто које ће бити генератор нових односа који би требали да услиједе.

- Опредјељење Србије је да развија добар однос са БиХ. Наша историја је оптерећена отвореним питањима о којима имамо различите ставове, али то не би требало да буде препрека да развијамо будућност - рекао је Софтић.

Изетбеговић је истакао да је одржавање добрих односа БиХ са сусједним земљама у врху приоритета спољне политике. На састанку Изетбеговића и представника преостала два члана Предсједништва БиХ са Гојковићевом оцијењено је да су односи двије земље стабилни и да је сарадња добра и отворена.

Заједнички пројекти

Денис Звиздић је у разговору са Мајом Гојковић истакао значај добре регионалне сарадње и нагласио да земље могу остварити много већу корист у заједничким пројектима.

Истакли су да је примјер добре сарадње недавно уврштавање стећака из БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе на листу UNESCO-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана