БиХ и даље без зеленог свјетла за повећање акциза

klix.ba
БиХ и даље без зеленог свјетла за повећање акциза

Сарајево - Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине није усвојио хитни поступак гласања о сету закона којим је предвиђено повећање акциза на нафту, нафтне деривате и лож уље за 15 фенинга по литру, па ће услиједити скраћени поступак.

Оваква одлука је услиједила након што су парламентарци одбили да се прво изјасне о закључцима Шемсудина Мехмедовића и Садика Ахметовића, а тек након тога о сету закона о акцизама.


Парламентарци нису прихватили да се о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о акцизама, заједно са цијелим сетом попратних закона, изјашњавају по хитном поступку. Парламентарци су прихватили да приједлози иду у скраћеној процедури.

Ријеч је о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода те Приједлогу закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ.

Ријеч је о сету закона који је услов за добијање друге транше кредита Међународног монетарног фонда (ММФ), а који је већ раније усвојен у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Власти су планирале да се овим средствима осигура додатних 10 фенинга за изградњу аутоцеста и пет фенинга за изградњу цеста, а средства би се уплаћивала на намјенске рачуне јавних предузећа.

Посланици из СДА Садик Ахметовић и Шемсудин Мехмедовић били су суздржани приликом гласања.

Посланик СДП БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић сматра да је одбијањем хитне процедуре за сет закона о акцизама и банкарству парламент још једном одбио да поклекне пред притисцима и одобри поскупљење горива од 10 КМ по резервоару.
"Тим прије што такво поскупљење апсолутно нема пратеће мјере, будући да је више него евидентно да ће такво поскупљење пратити ланчано поскупљење робе и услуга", рекао је Магазиновић новинарима.

Према његовим ријечима, приступ Савјета министара БиХ није био одговарајући јер нису образложили свој приједлог него су то радили представници међународне заједнице.

Посланици СДА Шемсудин Мехмедовић и Садик Ахметовић били су уздржани на гласању о хитној процедури за сет закона којима се омогућава наставак кредитног аранжмана са ММФ.

Мехмедовић је у изјави новинарима рекао да је овако гласао јер није било расположења да се усвоји минимум закључака које су предложили Ахметовић и он, ради заштите грађана БиХ од новог таласа поскупљења основних животних намирница.

"Прилика је да се у скраћеној процедури амандмански дјелује и да се угради оно што смо тражили закључцима", сматра Мехмедовић.

Он додаје да га најмање брину санкције странке због оваквог гласања које је пресудило да предложени сет закона буде упућен у скраћену процедуру.

Јасмин Емрић из А-СДА био је против хитне процедуре, што образлаже чињеницом да се ради о важним законима који су нови намети на грађане БиХ.

Против хитне процедуре био је и независни посланик Сенад Шепић, некадашњи члан Клуба посланика СДА, који је оцијенио да данашње гласање показује колико лидери и парламентарна већина нису свјесни ситуације у којој се БиХ налази.

За хитну процедуру гласало је пет посланика СДА, четири ХДЗ-а БиХ, шест из СНСД-а, и четири из СББ-а.

Против хитне порцедуре гласали су Салко Соколовић из СДА, независни посланик Сенад Шепић - некадашњи члан Клуба СДА, пет посланика СДС-а, те независни посланик Јован Вуковљак и Момчило Новаковић из НДП-а.

Хитну процедуру одбило је и петоро посланика ДФ-а, двојица посланика СДП БиХ, те Заим Бацковић из БПС-а, Јасмин Емрић из А-СДА и посланик ХДЗ 1990 Диана Зеленика.

Уздржани су били посланици СДА Шемсудин Мехмедовић и Садик Ахметовић.

Данашњој сједници Представничког дома не присуствују Сефер Демировић из СДА и Мирсад Мешић из СДП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана