БиХ 28. фебруара предаје Јункеру одговоре на Упитник Европске комисије

klix.ba
БиХ 28. фебруара предаје Јункеру одговоре на Упитник Европске комисије

САРАЈЕВО - Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић предаће 28. фебруара предсједнику Европске комисије Жан -Кладу Јункеру босанскохерцеговачке одговоре на Упитник Европске комисије, сазнаје klix.ba

Предсједник Европске комисије боравиће 28. фебруара у службеној посјети Сарајеву, а у званични Брисел вратиће се са одговорима БиХ на Упитник Европске комисије. Упитник садржи 3.242 питања груписана у политички и економски критериј те 33 поглавља правне стечевине Европске уније.

Упитник Европске комисије за припрему мишљења о захтјеву за чланство је аналитички инструмент политике проширења ЕУ којег Европска комисија користи како би оцијенила спремност државе која је поднијела захтјев за чланство да стекне статус кандидата и отвори преговоре о приступању са ЕУ, о чему најзад одлучује Савјет ЕУ и Европски савјет

Европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан уручио је 9. децембра 2016. године предсједавајућем Савјета министара БиХ Упитник Европске комисије. Овим је Европска комисија званично започела процес припреме мишљења о Захтјеву за чланство Босне и Херцеговине у Европској унији, који је предат Савјету Европске уније у фебруару 2016. године.

Босни и Херцеговини је због специфичног уставног уређења требало више времена од сусједних земаља да одговори на постављена питања. Наиме, одговоре на упитнике Европске комисије у Србији, Хрватској и Црној Гори сачињавао је само један ниво власти (државне институције) док су у случају БиХ у процес одговарања били укључени државни, ентитетски и кантонални нивои власти као и Брчко дистрикт БиХ (односно 13 нивоа).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана