Биће поскупљења, куповаћемо тамо гдје је јефтиније

nezavisne.com
Биће поскупљења, куповаћемо тамо гдје је јефтиније

Бањалука - С обзиром на досадашња искуства, повећање акциза те поскупљење горива требало би да изазове ланчане реакције и вал поскупљења, мада постоје и мишљења о томе да цијене ипак неће дивљати због ограничене куповне моћи грађана.

Наиме, економисти, аналитичари и представници удружења потрошача и комора сматрају да ће најприје многи трговци ову ситуацију покушати да искористе како би повећали цијене својих производа, но дио наших саговорника сматра да би слаба куповна моћ грађана могла да им представља ограничавајући фактор.

Другим ријечима, уколико поједине трговине и привредни сектори нагло повећају цијене производа, други, пак, то неће урадити због велике конкуренције, те ће у том случају већина грађана своје буждете трошити у  јефтинијим трговинама.

Овакав расплет очекује и Гордана Булић, предсједница Удруге потрошача ТК.

"Сјетите се времена кад је гориво било близу 2,5 КМ. Дакле, и са садашњим повећањем акциза гориво ће бити око 2,05 дизел, а 2,20 бензин. Сада кад ће цијене горива порасти ја заиста не очекујем да ће било шта да поскупи у прехрамбеној индустрији и преради. Мислим да ће ситуацију покушати да искористе неки трговци, међутим, бираћемо тамо гдје је јефтиније", истиче Булићева.

Сличан став дијели и Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС - SWOT, који цијени да се могу очекивати нека поскупљења, али...

"Постоји ограничавајући фактор у куповној моћи грађана. Људи ће само куповати мање онога што су куповали или ће неке производе избацити. Не мора, дакле, неминовно доћи до повећања цијене, негдје хоће, а негдје неће", каже Грабовац. С друге стране, низ је мишљења о неминовности поскупљења. Једно такво дијели и Славо Кукић, универзитетски професор из Мостара.

"Већ сам раније рекао да је ово година 'коју су појели скаквци', но све су шансе да овој будемо аплаудирали, јер би 2018. могла да буде много гора, и економски и политички", каже Кукић.

И Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС, сматра да сигурно можемо очекивати ланчану реакцију и поскупљења.

"Поскупљења можемо очекивати у оним привредним гранама које користе превоз робе и путника, али и уопште", истиче он.

Зоран Петош, из Удружења потрошача "Дон" Приједор, такође подсјећа на искуства свих ранијих поскупљења.

"Имали смо ланчану реакцију, што није био случај и кад је гориво појефтинило. По досадашњим искуствима, за очекивати је исто", поручио је Петош.

Примјер поскупљења

Због одлуке Представничког дома БиХ да усвоји сет закона о акцизама грађани БиХ ће по сваком резервоару морати издвојити девет КМ више.

За 15 фенинга биће повећане акцизе на биогорива и биотечности, те путарине, на шта треба додати 17 одсто пореза, односно 2,55 фенинга.

Ако узмемо да резервоар има 50 литара и да је то до усвајања закона било довољно за мјесец дана вожње аутомобилом, након ступања одлука на снагу грађани ће морати за путарине да из новчаника извуку додатних 8,78 КМ мјесечно. На годишњем нивоу то је око 105 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана