Беванда: Желе унитарну БиХ по диктату Сарајева

Срна
Беванда: Желе унитарну БиХ по диктату Сарајева

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда сматра да је разлог што још није постигнут договор о механизму координације у БиХ у концепцијској разлици, јер се жели створити унитарна земља по диктату Сарајева.

А што по његовим ријечима што убија идеју модерне земље по мјери сва три народа и свих који у њој живе.

"Цијели проблем своди се на то да представници бошњачких политичких странака желе да избришу кантоне из система преговора са ЕУ, чак и упркос томе што они имају јасна искључива овлаштења у бројним областима", рекао је Беванда "Вечерњем листу".

Према његовим ријечима, континуирано се проводи покушај бошњачких странака да унитаризују Федерацију БиХ /ФБиХ/.

"Имамо владу федералног ентитета која је наметнута на штету Хрвата, и то уз асистенцију међународне управе у БиХ, иако су знали да је таква одлука у супротности са Уставом, законима и да ће пореметити међунационалне односе. То је кључни разлог зашто четири посљедње године имамо најтежу кризу од Дејтонског споразума", нагласио је Беванда.

Он је истакао да су Хрвати у многим подручјима у подређеном положају, што једном заувијек мора да буде ријешено како се не би стално бавили политичким кризама, питањима положаја народа и покушаја негирања идентитета.

Беванда је навео да му смета што је ФБиХ порастао буџет и што се тај ентитет стално задужује врједносним папирима, трезорским записима и обвезницама, јер је ријеч о врло скупим краткорочним задужењима која вуку у амбис.

"ФБиХ се задужује без икаквог образложења и одобрења парламента. Нанесено је пуно штете таквим непромишљеним задуживањима и након садашње власти коју предводи СДП, у Владу ФБиХ након избора могу ући само авантуристи", сматра Беванда.

Говорећи о раду Савјета министара БиХ у вријеме његовог предсједавања, Беванда је нагласио да је најгоре стање наступило у посљедњем дијелу мандата када је смијењен министар безбједности Фахрудин Радончић.

"Више мјесеци уопште немамо министра, а СДП не жели да предложи никога на то мјесто које припада Бошњацима", истакао је Беванда.

Предсједавајући Савјета министара БиХ сматра да ОХР треба да оде из БиХ, али да међународна заједница треба да остане у БиХ, јер би "у супротном била као Бјелорусија".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана