Бањалука шампион стечаја, Добој ликвидације предузећа

Маријана Миљић
Бањалука шампион стечаја, Добој ликвидације предузећа

Бањалука - Велики број предузећа у РС завршио је у стечају и прошле године, а док је Бањалука предњачила по броју стечајних поступака, Добој је био шампион када је ријеч о ликвидираним фирмама.

Према подацима Пореске управе РС, прошле године у Српској покренуто је 335 стечајева и ликвидација. У стечају, који даје какву-такву шансу за преживљавање посрнулих предузећа, завршило их је 110, што је за осам мање у односу на претходну годину. Ликвидациони поступак, односно гашење, покренут је над 225 пореских обвезника и тај број је повећан за 59 у односу на 2015. годину.

- Највише стечајних поступака покренуто је у Бањалуци - 36, а слиједе Лакташи са 14, те Приједор, Добој и Требиње гдје је у 2016. години покренуто по шест стечајева. Када је ријеч о ликвидационим поступцима, највише пореских обвезника завршило је у ликвидацији у Добоју - чак њих 43. Слиједе Бањалука са 33 ликвидациона поступка, Модрича са 21, Теслић са 19, а у Петрову их је било осам - казали су у Пореској управи РС.

Стечајни управник Радомир Јокић појашњава да један од разлога што је покренуто више ликвидација него стечајева лежи у измјенама Закона о регистрацији привредних субјеката.

- Овим законским рјешењем предвиђено је да се по службеној дужности покрећу ликвидациони поступци у привредним субјектима у којима није извршено усклађивање аката са Законом о привредним друштвима. Поступци стечаја се покрећу мање не зато што нема предузећа у којима су испуњени услови за стечајни поступак, већ и зато што власници тих фирми чекају да њихове обавезе застаре - навео је Јокић и додаје да је логично да Бањалука предњачи по броју стечајева јер је на њеној територији сконцентрисан и највећи број привредних субјеката.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да су основни разлози због којих фирме завршавају у стечају њихова неликвидност и немогућност да измире обавезе.

- Стечају доприносе и преамбициозни пословни планови који на крају падају у воду. Велико је питање зашто се нико од надлежних не бави дубљом анализом тога зашто све више предузећа одлази у стечај и да на крају покуша да исправи многе законске недостатке. Брига о фирмама које долазе у тешко финансијско стање је и на институцијама у РС, а не само на њиховим власницима - рекао је Павловић устврдивши да привреда тренутно има само подршку Привредне коморе РС, али не и надлежних министарстава.

Павловић наглашава да и у овој години можемо очекивати да велики број фирми заврши у стечају и ликвидацији, јер надлежни не раде готово ништа да то спријече.

- Ништа се битно неће поправити, јер није направљен концепт да све уштеде које буду остварене у буџету РС буду усмјерене ка реалном сектору, за подршку бизнису и новом запошљавању - навео је Павловић.

Градови у којима је покренуто највише стечајних поступака

Бањалука   36

Лакташи     14

Приједор   6

Добој          6

Требиње     6

Градови у којима је покренуто највише ликвидационих поступака

Добој          43

Бањалука   33

Модрича    21

Теслић        19

Петрово     8

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана