Бањалука и Добој центри трговине, Приједор индустрије

Ведрана Кулага
Бањалука и Добој центри трговине, Приједор индустрије

Бањалука - Највише становника у РС посао је пронашло у прерађивачкој индустрији, пољопривреди и трговини, а упркос великим потенцијалима на зачељу листе послодаваца нашла се област вађења руде и камена.

Показали су то нови подаци Завода за статистику РС који су добијени обрадом података са пописа становништва спроведеног 2013. године. Највише запослених је, очекивано, у Бањалуци, која је и највећи град у Српској, а најмање у Источном Дрвару. Завод је податке о запосленима подијелио на основу дјелатности и занимања, а показују да највише Бањалучана (10.951) ради у трговини и ауто-сервисима, а у стопу их прате они који су посао пронашли у преради (8.319).

У Бијељини највише становника ради у области пољопривреде, шумарства и риболова (9.530), а слиједе запослени у трговини и у ауто-сервисима (5.643). Добојлије највише раде у трговини (2.455), Зворничани у пољопривреди, шумарству и рибарству (2.531), а Приједорчани (4.447) и Требињци (1.517) у прерађивачкој индустрији.

Статистичари су запослене према занимањима сврстали у неколико основних категорија. Према тој селекцији, највише људи у Српској ради у услужним дјелатностима и у продаји. Други по бројности су запослени у категорији занимања за неиндустријски начин рада, односно зидари, каменоресци, керамичари, молери, инсталатери, лимари, димњачари, механичари, месари, пекари, столари, кројачи, рониоци, дератизери и други.

У Бањалуци, према тој класификацији, највише има стручњака (14.942) у које се, између осталог, убрајају математичари, медицинари, професори, наставници, адвокати, судије и други. У Бијељини највише грађана (8.160) ради у пољопривреди, шумарству и рибарству. Добојлије највише обављају услужне дјелатности и продају (6.491), а иста ситуација је и у Приједору, гдје у тој области плату зарађује 5.654 становника, те у Требињу, гдје те послове обавља 1.670 грађана. У Зворнику је највише занатлија - 2.334

Пољопривредника на властитом имању са запосленима највише има у Градишци (151) и у Бијељини (145) гдје је највише оних који раде сами на имању (5.767). Занимљиво је да у Источном Дрвару нема пољопривредника који сами раде на имању. У Купресу, као једној од најмањих средина у РС, има само један руководилац, односно менаџер, док их је у Крупи на Уни два, а у Источном Мостару четири. Највише грађевинаца има у Бањалуци (3.001), док у Петровцу и Купресу те послове ради свега по једна особа.

Статистички подаци показују да је највише жена у РС посао пронашло у услужним дјелатностима и продаји, а у поређењу са мушкарцима заступљеније су у здравству, образовању, умјетности и сектору забаве и рекреације. Мушкарци масовно зарађују у занатским дјелатностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана