Бањалучко тужилаштво најавило жалбу на ослобађајућу пресуду Токићу и Бајрићу

Агенције
Бањалучко тужилаштво најавило жалбу на ослобађајућу пресуду Токићу и Бајрићу

Бањалука - Из Окружног тужилаштва Бањалука тврде да закључак првостепеног суда да је кривично дјело за које су оптужени Сејфудин Токић и Аднан Бајрић декриминисано, није тачан, те најављују да ће то детаљно образложити у жалби на првостепену пресуду у овом предмету.

Основни суд у Бањалуци донио је јуче ослобађајућу пресуду за Сејфудина Токића и Аднана Бајрића, које је ово тужилаштво теретило за кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње и нетрпељивости.

Судија Радмила Медаковић је образложила пресуду ријечима да у новом Кривичном законику РС не постоји кривично дјело које се оптуженима ставља на терет, а ретроактивна примјена закона у овом случају није била могућа.

Указала је да ни тужба ни одбрана нису током дуготрајног поступка указали на чињеницу да у Кривичном закону више не постоји кривично дјело изазивања вјерске, националне и расне мржње и нетрпељивости.

Медаковић је истакла и да је на крају поступка тужилаштво измијенило оптужницу и навело да Токић и Бајрић нису развили “ратну заставу Армије БиХ”, већ “ратну заставу Републике БиХ”.

“То је драстична разлика”, указала је судија Медаковић у образложењу ослобађајуће првостепене пресуде.

Тужитељка Окружног јавног тужилаштва Дијана Кукобат је у завршној ријечи истицала да је спорна застава предмет који код српског народа ствара асоцијацију на “рат, страдања и мржњу”, те да је Токић и јавно позивао на мржњу.

У оптужници бањалучког Окружног јавног тужилаштва наводи се да су “Токић и Бајрић дана 22.05.2015. године око 12,00 часова у Бањалуци, заједно дошли до Српске улице, простора између градске управе града Бањалуке и СПЦ Христа Спаситеља и то  за вријеме одржавања помена поводом годишњице страдања 12 беба у Клиничком центру Бањалука током маја и јуна 1992. године, на Тргу Српских јунака, па након што је другоосумњичени Аднан Бајрић извадио из торбе ратну заставу Републике БиХ и исту дао првоосумњиченом Сејфудину Токићу који је ратну заставу Републике БиХ раширио, као подсјећање на дан када је БиХ постала члан Уједињених нација без ентитета, позивајући Бошњаке да се побуне,  дигну и одбране од тортуте које се над њима врши у “мањем БиХ ентитету” мислећи на Републику Српску и да они, Бошњаци, не могу више трпити и чекати да они који су задојени четничко-фашистичком идеологијом заволе Босну и Херцеговину, изјављујући да је Република Српска геноцидна творевина изазивајући на тај начин вјерску и националну мржњу и нетрпељивост код грађана који су вербално негодовали, а првоосумњичени је присутне грађане називао „четничком ђубради” и другим погрдним називима”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана