Бањалучанин за мјесец зарадио 76.444 КМ

Nezavisne.com
Бањалучанин за мјесец зарадио 76.444 КМ

Бањалука - Како да исфинансирају синдикалну потрошачку корпу, која у РС кошта 1.830, с обзиром на то да је просјечна плата од ње "тања" чак за хиљаду КМ, неке раднике уопште не секира, јер се на њихове текуће рачуне мјесечно слива и по неколико десетина хиљада марака!

Вртоглавих 76.444,71 КМ била је "тешка" јунска плата једног радника запосленог у Бањалуци, у дјелатности финансијско пословање, чиме је он убједљиви рекордер, и то не само у том мјесецу, већ далеко "бјежи" и онима који су највише зарађивали у мају и јулу.

На списку 15 највећих зарада у РС за мај, јун и јул, који, дакле, обухвата укупно 45 радника, видљиво је да је, од тога, чак 38 "најмаснијих" личних доходака зарађено у Бањалуци.

Преосталих седам стечено је у Градишци (9.228,39), Теслићу (7.081), Козарској Дубици (5.885,70), Добоју (5.834), те три у Бијељини (14.846,44, 13.401,02, те 8.163,34 КМ)

Све су то подаци Пореске управе РС, и према њима, највише оних који зарађују највеће плате ради управо у области финансијског пословања.

Неке од области у којим су поједини радници такође добро зарађивали су и активности у вези са некретнинама, изнајмљивање и пословне активности, прерађивачка индустрија, финансијске дјелатности и дјелатности осигурања, грађевинарство и тако даље.

Послодавци кажу да плата, ма колика је, није превисока - ако је зарађена.

"Код нас није лако имати тако висока примања, али, искрено, то је нешто што је сасвим нормално у нормалном свијету. Немојмо се бојати оних који пуно зарађују, наравно, ако је то у складу са легалним законским прописима. Камо пусте среће да је таквих више", казао је Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

Према његовим ријечима, за послодавце је најскупљи лош радник.

"И 100 марака је превише ако није зарађено", поручио је Шкребић.

Са друге стране, Обрад Белензада, предсједник Конфедерације синдиката РС, то што је неко успио да за мјесец стекне више од 76.000 марака квалификује као "грешку у систему расподјеле".

"То је грешка у систему расподјеле, јер смо ми пустили да ради ко шта хоће. То је стварно срамота", поручио је Белензада.

Додао је да није у реду да, у оваквој ситуацији, постоје и овакви подаци.

"Како је могуће да неко у привреди која је посрнула може имати толики профит", пита Белензада.

А, екстремно високе плате за већину грађана су пусти сан. Према подацима Републичког завода за статистику, просјечна нето плата у јулу износила је 834 марке.

"Највиша просјечна нето плата у јулу била је у подручју финансијских дјелатности и дјелатности осигурања и износила је 1.263 КМ, а најнижа у подручју административне и помоћне услужне дјелатности (520 КМ)", навели су из Републичког завода за статистику.

Али, вратимо се мјесец уназад, односно у јун, када су рекордеру исплаћене 76.444 марке, а тада је просјечна плата у РС износила 843 марке. Простом рачуницом: срећник је зарадио - тачно 90 плата "обичних смртника".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана