Бајро Куловац изнудио изјаву и од Тодоровића

Свјетлана Тадић
Бајро Куловац изнудио изјаву и од Тодоровића

БAЊAЛУКA - Суд БиХ осудио је Милоша Радића на 12 година затвора због кривичног дјела злочин против човјечности користећи као доказ, између осталог, изјаву свједока Љубише Тодоровића која је узета под пријетњом бившег истражиоца Aгенције за истраге и заштиту (SIPA) Бајре Куловца.

Наведено је то у писму које је "Гласу Српске" из КПЗ Фоча послао Милош Радић, осуђен у "случају Мирко Тодоровић и други" за убиства и мучења цивила бошњачке националности недалеко од села Борковац код Братунца.

Бившег истражиоца SIPA, а садашњег радника Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Бајру Куловца, за изнуђивање и преправљање изјава оптужили су и свједоци оптужбе у "случају Кравица". Укупно 17 свједока на главном претресу рекло је да су приликом давања изјава били под притиском, уцјењивани и оптуживани. Од њих 11 изјаве је узимао Куловац. Због тога је, између осталог, одбрана Миленка Трифуновића, који је оптужен за геноцид, предала 16. новембра ове године Суду БиХ захтјев за понављање поступка у "случају Кравица".

Радић у писму наводи да је Тужилаштво БиХ у априлу 2008. године тражило да се изведе додатни доказ против њега, саслушањем свједока оптужбе Љубише Тодоровића.

- Већ у самом почетку директног испитивања свједока било је очигледно да је поступајући тужилац незадовољан одговорима, па је Тодоровићу предочио изјаву коју је раније дао Куловцу. Тодоровић је енергично побијао садржај изјаве - наведено је у писму.

Тодоровић је на Суду рекао како му је Куловац пријетио одвођењем у Сарајево.

- Ти си мени пријетио одвођењем у Сарајево, показао си ми и ауто и рекао да је спремно, ти си мене контузовао и ја једноставно нисам ништа знао у том страху. Понешто из изјаве је тачно, али највећи дио није. Ја то нисам рекао - истакао је Тодоровић на Суду када је суочен са Куловцем.

У писму се наводи да је Куловац настојао да оправда своје незаконите поступке, али да је без обзира на то, и евидентну наклоњеност судије Минке Крехо, на видјело изашло неколико врло крупних видова кршења Закона о кривичном поступку.

- Саслушање Тодоровића трајало је шест часова, што је класично полицијско исцрпљивање лица, а Куловац је сам обављао саслушање и водио записник. Саслушање није снимано, што је у супротности са законом, а овај пропуст Куловац је правдао недостатком опреме у SIPA - истакнуто је у писму.

Да је то истина, потврђује и аудио-запис са рочишта из Суда БиХ од 14. и 18. априла 2008. године, који је у посједу "Гласа Српске".

Супруга Љубише Тодоровића, која се јавила на позив "Гласа Српске", рекла је да је све наведено у писму Милоша Радића истина, да је Куловац написао изјаву како њему одговара, а не како је Тодоровић рекао, те да је то изнесено и на Суду БиХ.

- Љубиша је у потпуности на Суду побио изјаву коју је у његово име саставио Куловац, а која је била пуна неистина - рекла је Тодоровићева супруга.

Истрага

SIPA је, поступајући по захтјеву Тужилаштва БиХ од 13. јануара, покренула истрагу о наводима да су њени истражиоци ангажовани на истраживању ратних злочина, међу којима је и Куловац, под пријетњом узимали изјаве од свједока у "случају Кравица".

Све информације до којих је SIPA дошла достављене су Тужилаштву БиХ на његов захтјев, а према сазнањима "Гласа Српске" Куловац је 11. октобра ове године у Тужилаштву БиХ дао изјаву поводом тога. Дирекцију за координацију полицијских тијела Тужилаштво није обавијестило да се против њеног радника Куловца води поступак, због чега је Дирекција дописом затражила доказ да ли је то тачно. Јуче нисмо успјели да сазнамо да ли су надлежни у Дирекцији добили одговор од Тужилаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана