Аустријска донација биће уништена у Бечу

Дарко Момић
Аустријска донација биће уништена у Бечу

БАЊАЛУКА - Од укупно 330.000 вакцина за борбу против вируса корона донираних Републици Српској којима је истекао рок трајања скоро 190.000 су донација Аустрије и ријеч је о вакцинама “астра-зенека”.

Према званичним подацима Института за јавно здравство РС (ИЗЈЗ), у Републику Српску је из Аустрије 13. августа стигло и запримљено тачно 188.590 доза вакцине “астра-зенека”.

- За 164.310 доза рок је истекао 31. октобра, а за 24.280 доза вакцина рок је истекао 30. новембра 2021. године - прецизирала је портпаролка Института Милка Мрђа.

Оно што је интересантно, а о чему је недавно писао наш лист представља чињеница да се најближа спалионица у којој се вакцине којима је истекао рок могу уништити у складу са законом и строгим правилима налази у Бечу. Из ИЗЈЗ РС тада је потврђено за наш лист да ће вакцине бити уништене у складу с Правилником о уништавању медицинског отпада, те да је у току јавни позив за услуге преузимања, складиштења и коначног збрињавања медицинског, хемијског и фармацеутског отпада у који спадају и вакцине. То практично значи да ће фирма која побиједи на јавном позиву ИЗЈЗ-а, вакцине којима је истекао рок возити на уништавање у земљу која их је донирала, а све то ће бити плаћено буџетским новцем преко ИЗЈЗ.

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске и предсједник Одбора за здравство, рад и социјалну политику Душко Ивић каже да је власт у Српској одговорна за то што ће бити уништено 330.000 вакцина.

- Неадекватно планирање вакцинације довело је до тога да морамо да уништавамо вакцине. Не кажем да није требало прихватити дониране вакцине, али треба водити рачуна и о томе шта је у донацијама. Могуће да неко свјесно донира нека медицинска средства како би други били изложени трошковима уништавања - каже Ивић.

На питање да ли сматра да је Аустрија то урадила у случају вакцина “астра-зенека”, Ивић каже да не жели то да тврди.

Посланик ПДП-а и члан истог скупштинског одбора Милан Шврака не осуђује власт зато што је прихватила донацију, истичући да је свака донација добродошла, поготово када је ријеч о вакцинама, али каже да није вођена одговарајућа кампања о потреби вакцинације.

- Није довољно што у углу ТВ екрана стоји вакцинишите се и што је направљено неколико спотова. Чини ми се да је кампања вођена погрешно и да је више усмјерена против оних који су против вакцина, умјесто да се водила кампања којом би се људима свакодневно објашњавало зашто је добро да се вакцинишу - каже Шврака.

Он додаје да не сматра власт директно одговорном ни зато што је вакцинама истекао рок трајања, поготово што је ријеч о вакцинама “астра-зенека”.

- Знамо да је против те врсте вакцина вођена глобална кампања коју не сматрам оправданом, али понављам да је власт подбацила у начину анимирања грађана о значаја вакцинације - каже Шврака.

Дозволе

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, у чијој надлежности је законска легислатива о управљању отпадом, прецизирали су да четири правна лица имају дозволу за управљање медицинским отпадом.

- То су Опште болнице “Свети апостол Лука” у Добоју и “Свети Врачеви” у Бијељини, затим “Еко груп” из Бањалуке и “Кемокоп” из Модриче - наведено је из министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана