Артман: Милошевић се сам тровао у Хагу, исто ради и Младић

Танјуг
Артман: Милошевић се сам тровао у Хагу, исто ради и Младић

Загреб - Флоренс Артман, бивша портпаролка тужилаштва у Хагу, тврди да се Слободан Милошевић сам тровао лијеком "рифампицин" с циљем да погорша себи стање.

Како наводи, желио је да тиме буде пуштен да се брани са слободе, а онда побјегне за Русију.

Артманова је у интервјуу хрватском недељнику "Експрес", који преносе медији у региону, рекла да се Милошевић сам тровао, те да му је лијек "неко доставио у ћелију".

Узимајући тај лијек, како она каже, који се користи у лијечењу лепре, Милошевић је поништио дјеловање лијека за високи крвни притисак, од којег је патио.

"Од тога је лако могао да умре, али му то није био циљ, већ само да погорша стање. Милошевић је знао шта узима, јер је од тог лијека урин плаве боје и јасно је да је то морао да види", навела је Артманова.

Према њеним ријечима, Милошевићева стратегија је била да избјегне осуђујућу пресуду да не би, као неко ко је био на челу једне земље, остао у историји упамћен као кривац за геноцид.

Милошевић је умро у марту 2006. године.

"Еџпресс" преноси и речи Милошевићевог правног савјетника Зденка Томановића, који је за београдске "Вечерње новости" рекао како су по дојави о смрти из Хага пласирали инофрмацију да се објесио.

"Када сам затражио објашњење како се тако обешен вратио у кревет, где је пронађен мртав, прешли су на тезу да се убио тровањем, а сад да се тровао како би побегао у Русију. Што се врана више пере, то је црња", каже Томановић.

Према његовим ријечима, такве "јефтине измишљотине су неоригиналне и нису ефикасне".

Артманова наводи да је у ситуацији као и Милошевић и бивши командант Војске Републике Српске и оптужени за геноцид и ратне злочине, генерал Ратко Младић.

"Завршава се суђење и сада се и он настоји извући прије изрицања пресуде. Ко каже да ће Младић преживјети? Ко каже да након онога с Милошевићем неће успјети у томе да га пусте на лијечење у Русију", наводи она.

Младићев адвокат Миодраг Стојановић каже како је такво поређење подмукло и злобно.

"Наш захтев да му се одобри да иде на лечење у Москву стоји, Трибунал још ништа није одговорио, јер није стигла ни гаранција Русије", рекао је Стојановић. Подсјећамо, Артманова је крајем марта приведена испред Хашког трибунала, пошто је у Хаг дошла да би присуствовала изрицању пресуде Радовану Караџићу. Пуштена је на слободу након шест дана.

"Веома сам уморна, исцрпљена и потпуно шокирана. Ипак, осјећам велико олакшање зато што нисам у затвору и спремна сам да се борим", рекла је Артманова за АФП након ослобађања.

Док је била у притвору подршку јој је пружила и бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана