Акција »ЦД«: SIPA током претреса затекла дјецу без старатеља

Срна
Акција »ЦД«: SIPA током претреса затекла дјецу без старатеља

Источно Сарајево - Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ, у оквиру међународне акције "ЦД" усмјерене на спречавање трговине људима, претресли су објекте на девет локација на подручју Зенице, Власенице, Приједора и Јајца, гдје су пронашли предмете који могу послужити као доказ у даљем поступку.

"На једној од локација на подручју Зенице затечено је више малољетних особа чији идентитет није било могуће утврдити, као ни старатеља, те ће она на адекватан начин, у координацији са Центром за социјални рад и другим надлежним органима, бити збринута као потенцијалне жртве трговине људима", рекла је новинарима портпарол Сипе Кристина Јозић.

Припадници Сипе су рано јутрос у акцији, која се проводи у сарадњи са полицијским органима Француске, ухапсили седам особа осумњичених за трговину људима у сврху радне експлоатације.

Јозићева каже да је у току привођење осумњичених у службене просторије Сипе, гдје ће над њима бити извршена криминалистичка обрада, након чега ће, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу, бити предате Тужилаштву БиХ на даље поступање.

У оквиру ове координисане акције на подручју Француске слободе је лишено осам особа и извршени су претреси објеката на више локација.

Јозићева је навела да је збринут одређен број потенцијалних жртава трговине људима са подручја БиХ.

У оквиру акције под кодним називом "ЦД" припадници Сипе ухапсили су Е.С, Д.Х, Т.Х, Л.Х, Н.Д, Б.Т. и Е.Х. због основа сумње да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом трговина људима у сврху радне експлоатације.

Ухапшени су осумњичени да су од 2012. године врбовали више женских особа на начин да су са њима ступали у ванбрачне заједнице и организовали њихове одласке на подручје Француске, а потом их путем уцјена, пријетњи, застрашивања, злостављања и других видова физичког и психичког насиља приморавали да врше џепне крађе на подручју Француске и шире и достављају им новац који прибаве на тај начин.

У појединим случајевима жртве су биле и дјеца.

Акција се реализује по наредбама Суда и Тужилаштва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана