Додик: Нико није рекао да ће бити рата, ради се о свечаности

nezavisne.com, Srna
Додик: Нико није рекао да ће бити рата, ради се о свечаности
Додик: Нико није рекао да ће бити рата, ради се о свечаности

БАЊАЛУКА - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је 12. мај Дан Војске Републике Српске и да је то дан сјећања, дан присјећања на жртве и на важне битке.

“У Закону пише да Трећи пјешадијски пук баштини традицију Војске Републике Српске. Шта би била традиција, него све то о чему смо говорили? Комшић има право на тужбу, видјећемо”, навео је Додик.

На питање да ли је тражио сагласност Министарства одбране, одговорио је да је он њима надлежан, а не они њему.

“Мени су објаснили правила да Пук има право на пуковску униформу. Шта је ту проблем? Што ће мени сагласност Министарства одбране? Ја сам њима надлежан, нису они мени. Ја сам тај који је врховни командант, нису они. Прочитајте, Трећи пјешадијски пук, као и остали, имају право на пуковске униформе. Наше је опредијељење да то буде она црвено-плава. Не занима ме шта они у Сарајеву раде. Могу да уведу 5.000 у резервни састав, ја нећу проговорити ниједне ријечи. ОС БиХ су биле употријебљење у Гацку када је подизан споменик усташама, јесмо реаговали, али шта сад? Нико није рекао да ће то бити рат. Ради се о свечаности обиљежавања Дана Војске Републике Српске. Ево нека буду релаксирани сви, уколико и на то буду дигли галаму, наћи ћемо начина. Узећемо, постројићемо се, обучемо један дио људи, ставићемо на стадион Борца и обиљежићемо. Хоћете нам и то забранити? Нећете наравно. Каква је ово сад галама одједном? Али нема проблема, биће постројено и биће урађено на најбољи могући начин”, казао је Додик.

Он је додао да “пошто они нама то бране, сада тражим и то ћу урадити да се направе униформе за један дио момака који неће имати оружје, али ће имати униформе. Ако не можемо у касарни Козара, још боље”.

Додик: Прича о МАП-у смишљено покренута из Сарајева

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је политичко Сарајево смишљено покренуло, одмах након избора, причу о Акционом плану за чланство у НАТО (МАП), да би се онемогућило формирање власти.

Он је напоменуо да је већ мјесецима познато да је СББ дио владајуће коалиције, да су све вријеме очигледно синхронизовано одуговлачили, те подсјетио да је већ код првих разговора тражено министарство безбједности за лидера СББ-а Фахрудина Радончића.

“То говори о томе да је манипулација у том погледу смишљена, мада мени није јасно шта је циљ и зашто је то добро што они седам мјесеци онемогућавају примјену резултата избора”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је истакао да је то одуговлачење на штету БиХ, која је за ово вријеме изгубила делегацију у Савјету Европе, да парламент не ради, а да је само Предсједништво БиХ настојало да ријеши нека питања.

“Европа је веома јасно рекла да нема услова за формирање власти. Дакле, МАП није услов за формирање власти”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, МАП би требало да буде заједнички програм, јер не постоји национални, ни државни.

“То је направљено од претходног министарства, ту је свашта предвиђено, између осталог, реформа полиције, обавезе које се траже су потпуно урушавање уставних права Републике Српске, то се наравно није могло прихватити”, навео је Додик.

Додик је навео да тиме што се преда план, то значи да сте опредијељени за пут ка чланству у НАТО, те поновио да Српска јесте за сарадњу са НАТО-ом, али не жели чланство.

Он је рекао да позива НАТО да се направи план неке сарадње у оквиру Партнерства за мир и договори шта би могло ове године да се ради.

“Ако се ишта пошље према НАТО-у мора да садржи реченицу да то није одлука о чланству, нити преферира чланство, нити прихватање МАП-а, да се не би могло спекулисати”, истакао је Додик.

Додик поручио Инцку да може окачити мачку о реп своја бонска овлаштења

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас да високи представник у БиХ “може да окачи мачку о реп своја бонска овлаштења”.

“Нисам рекао да треба укинути Оружане снаге БиХ, то је био дио одлуке коју је донијела НСРС. То што ми тада нисмо имали довољно визије или способности да то одбијемо, то је нека друга прича али имам право да говорим да је то била грешка. Ја сам тада као опозиционар тражио да се укине укупна војна структура, они то нису пристали и нажалост укинута је Војска Републике Српске и формиране Оружаних снага. Имам право да говорим о свом раду, мој рад тада није било нешто што је добро за све нас овдје”, рекао је Додик, преноси Н1.

“Може да окачи мачку о реп своја бонска овлаштења. Провоцирам га да то уради, да видим колико је јак. Како ће то урадити? Каква бонска овлаштења? То може урадити само на бази консензуса ПИК. Дејтонски споразум не подразумијева ПИЦ. Смијенићете неког? Нећете, прошло је вријеме и крајње је вријеме да одете, а не да сада враћате нешто у том погледу. Инцко има 24.000 евра плату, плус плаћену резиденцију, плус плаћене одласке кући, накупи једно 40.000 мјесечно и наравно да се бори за то и зато даје негативне извјештаје. Министар у Аустрији нема више од 10.000 евра, он има 24.000. Ко је он? Уведен је Анексом 10. Нема одлуке Савјета безбједности. Пустите ту психозу, покушајмо. Да покушамо урадити све да добијемо мишљење ЕК и да покушамо доћи до кандидатског статуса да се фокусирамо на изворе финансирања пројеката. Колико ја разумијем, демократске стандарде Европе не може да добије земља која је под протекторатом и која има високог представника. Венецијанска комисија је 2005. године рекла да је неспојив европски пут са земљом која има високог представника”, истакао је Додик.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана