Викиликс: ЦИА је шпијунирала Андроид уређаје милиона људи

Агенције
Викиликс: ЦИА је шпијунирала Андроид уређаје милиона људи

Викиликс је овог љета објавио неколико "епизода" из серије докумената Vault 7 којима се открива шпијунирање појединаца.

Након објаве докумената који доказују да је америчка безбjедносна агенција ЦИА  више од десет година надзирала кућне роутере и кориснике Microsoft Windows оперативног система, стижу нови документи везани за аферу названу Vault 7.


Овај пут се наводи да је ЦИА надзирала, пресретала и на своје сервере преусмjеравала текстуалне (СМС) поруке корисника најпопуларнијег мобилног оперативног система на свету, Google Android. За овакав начин надзора, ЦИА је користила малваре алат звани HighRise.

HighRise се на Андроид уређаје инсталирао кроз апликацију TideCheck, а докази су везани за HighRise верзију 2.0 коју је ЦИА користила 2013 године, али само на Андроид верзијама у распону од 4.0  до 4.3.

Ипак, у документима Викиликса али и медија који су објавили ову вијест, посебно се истиче да то никако не значи да су верзије Андроид мобилног оперативног система након 4.3 безбједне од овог шпијунског алата, јер постоји сасвим реална могућност да је ЦИА прилагодила и надоградила HighRise како би могла да надзире корисничке СМС-ове и на новијим верзијама Googleове платформе за мобилне уређаје.

Оно што је нарочито индикативно јесте чињеница да је ЦИА морала да има такозвани "rootр" приступ Андроид уређајима како би могла да инсталира TideCheck, и кроз њега HighRise. Конкретно, то значи да је, осим овог малвера, на корисничке уређаје морао да буде инсталиран бар још један малвере алат, ако не и више њих, како би цијела операција могла да функционише.

ЦИА је одбила да да коментар.

Документ који је објавио Викиликс можете прочитати овдје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана