Пропали преговори универзитета Колумбија и студената око протеста због Газе

Танјуг
Foto: Би-Би-Си

ЊУЈОРК - Преговори између управе Универзитета Колумбија у Њујорку и студената који две недеље протестују против рата у Гази су пропали, а институција је позвала демонстранте да се својевољно разиђу, саопштила је предсједница универзитета Немат Минуш Шафик

Она је у саопштењу навела да организатори и академски руководиоци нису успјели да постигну договор о шаторима на кампусу, за које администрација тврди да крши правила универзитета.

Шафик је нагласила да Колумбија неће обуставити инвестирање у сврху подршке израелској војсци, што је кључни захтјев студената, али је школа понудила да уложи у здравство и образовање у Гази и повећа транспарентност директних инвестиција, преноси Ројтерс.

Демонстранти су обец́али да ц́е наставити с протестима док универзитет не испуни три захтјева који укључују обуставу инвестирања, транспарентност финансија Колумбије и амнестију за студенте и наставно особље против којих је покренут дисциплински поступак због учешћа на протестима.

Шафик се суочила с критикама студената, наставника и шире јавности због пристуства полиције на кампусу, што је резултирало хапшењем више од 100 демонстраната.

Током викенда, полиција је у америчким кампусима ухапсила више од 200 студената, а они су поручили да неће одустати од протеста и да их подржавају професори.

Студенти широм САД позивају на окончање онога за шта тврде да је геноцид над палестинским народом у Гази, а такође позивају универзитете да прекину финансијске везе са Израелом и компанијама које омогућавају операцију Израела у Појасу Газе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана