Propali pregovori univerziteta Kolumbija i studenata oko protesta zbog Gaze

Tanjug
Foto: Bi-Bi-Si

NjUJORK - Pregovori između uprave Univerziteta Kolumbija u Njujorku i studenata koji dve nedelje protestuju protiv rata u Gazi su propali, a institucija je pozvala demonstrante da se svojevoljno raziđu, saopštila je predsjednica univerziteta Nemat Minuš Šafik

Ona je u saopštenju navela da organizatori i akademski rukovodioci nisu uspjeli da postignu dogovor o šatorima na kampusu, za koje administracija tvrdi da krši pravila univerziteta.

Šafik je naglasila da Kolumbija neće obustaviti investiranje u svrhu podrške izraelskoj vojsci, što je ključni zahtjev studenata, ali je škola ponudila da uloži u zdravstvo i obrazovanje u Gazi i poveća transparentnost direktnih investicija, prenosi Rojters.

Demonstranti su obećali da će nastaviti s protestima dok univerzitet ne ispuni tri zahtjeva koji uključuju obustavu investiranja, transparentnost finansija Kolumbije i amnestiju za studente i nastavno osoblje protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak zbog učešća na protestima.

Šafik se suočila s kritikama studenata, nastavnika i šire javnosti zbog pristustva policije na kampusu, što je rezultiralo hapšenjem više od 100 demonstranata.

Tokom vikenda, policija je u američkim kampusima uhapsila više od 200 studenata, a oni su poručili da neće odustati od protesta i da ih podržavaju profesori.

Studenti širom SAD pozivaju na okončanje onoga za šta tvrde da je genocid nad palestinskim narodom u Gazi, a takođe pozivaju univerzitete da prekinu finansijske veze sa Izraelom i kompanijama koje omogućavaju operaciju Izraela u Pojasu Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana