Талас врућине захватио југоисточну Азију, температуре премашиле 40 степени

Танјуг
Foto: Танјуг

НЈУ ДЕЛХИ - Топлотни талас захватио је југоисточну Азију, а од посљедица врућина преминуло је неколико људи.

У неким земљама су затворене школе, а расте забринутост због могуће несташице воде и струје и оштећења пољопвредних усева.

У индијског држави Одиша двоје људи је умрло од сунчанице, а у недељу је забиљежена рекордна температура за април од 44,9 степени Целзијуса.

У држави Керала је преминула 90-годишња жена и 53-годишњи мушкарац, а локалне власти истражују да ли су смрти повезане с налетом врућине.

На Филипинима и у дијеловима Бангладеша су затворене школе а настава се одвија виртуелно, преноси Ројтерс.

Најмање 34 особе су се разбољеле услијед екстремних вруц́ина на Филипинима до сада ове године, укључујуц́и шесторо људи који су преминули.

У Бангладешу је данас забиљежена температура од 43 степена, а министар образовања упозорио је да ће у преосталим областима земље школе бити затворене ако температура премаши 42 степена Целзијуса.

У Камбоџи је ова година најтоплија у последњих 170 година.

Екстремне врућине које су погодиле регион југоисточне Азије настале су услед климатских промјена изазваних људским фактором и временског феномена Ел Нињо, тврде научници.

Они закључују да загријевање ваздуха и воде чини топлотне таласе, поплаве, суше, олује и пожаре интензивнијим и вероватнијим, преноси АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана