Руски напредни системи ПВО чекају ловце "Ф-16"

СРНА
Руски напредни системи ПВО чекају ловце "Ф-16"

БИЈЕЉИНА - Први пут у својиј историји амерички борбени авиони "Ф16" судариће се на небу изнад Украјине са напредним борбеним системима руске производње - наводи "Бизнис инсајдер".

Небо Украјине постаће најопасније ратиште у читавој историји учешћа америчких "Ф-16" авиона у борбеним дејствима. Раније су ове летјелице коришћене у сукобима у Ираку или Сирији, али су тамошњи системи ПВО били застарјели.

Али, у Украјини их чекају руски ПВО системи "С-300" и "С-400", као и савремени руски ловци са ракетама ваздух-ваздух много већег домета.

"Руски арсенал система земља-ваздух модернији је и напреднији од оних са којима се Ф-16 суочавао у прошлим сукобима. Руси доносе врхунску опрему у рат у Украјини" - пише лист.

Руски ловци, као што је "Су-35", могу да открију "Ф-16" на удаљености од неколико стотина километара и униште их ракетама "Р-37", а напредни системи противваздушне одбране могу да их открију чак и при полијетању. Раније је саопштено да Кијев припрема три аеродрома у западној Украјини за распоређивање ловаца "Ф-16".

Истовремено, појавиле су се информације да Генералштаб Оружаних снага Украјине планира да стално стационира ловце у Румунији, како би прије борбених задатака прелетјели на украјинску територију, напали, вратили се на украјински аеродром и затим одлетјели назад на румунски

. Русија је раније упозорила да коришћење било ког аеродрома за нападе на Русију, без обзира на локацију, чини те аеродроме легитимном метом за руске ракете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана