Ruski napredni sistemi PVO čekaju lovce "F-16"

SRNA
Ruski napredni sistemi PVO čekaju lovce "F-16"

BIJELjINA - Prvi put u svojij istoriji američki borbeni avioni "F16" sudariće se na nebu iznad Ukrajine sa naprednim borbenim sistemima ruske proizvodnje - navodi "Biznis insajder".

Nebo Ukrajine postaće najopasnije ratište u čitavoj istoriji učešća američkih "F-16" aviona u borbenim dejstvima. Ranije su ove letjelice korišćene u sukobima u Iraku ili Siriji, ali su tamošnji sistemi PVO bili zastarjeli.

Ali, u Ukrajini ih čekaju ruski PVO sistemi "S-300" i "S-400", kao i savremeni ruski lovci sa raketama vazduh-vazduh mnogo većeg dometa.

"Ruski arsenal sistema zemlja-vazduh moderniji je i napredniji od onih sa kojima se F-16 suočavao u prošlim sukobima. Rusi donose vrhunsku opremu u rat u Ukrajini" - piše list.

Ruski lovci, kao što je "Su-35", mogu da otkriju "F-16" na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara i unište ih raketama "R-37", a napredni sistemi protivvazdušne odbrane mogu da ih otkriju čak i pri polijetanju. Ranije je saopšteno da Kijev priprema tri aerodroma u zapadnoj Ukrajini za raspoređivanje lovaca "F-16".

Istovremeno, pojavile su se informacije da Generalštab Oružanih snaga Ukrajine planira da stalno stacionira lovce u Rumuniji, kako bi prije borbenih zadataka preletjeli na ukrajinsku teritoriju, napali, vratili se na ukrajinski aerodrom i zatim odletjeli nazad na rumunski

. Rusija je ranije upozorila da korišćenje bilo kog aerodroma za napade na Rusiju, bez obzira na lokaciju, čini te aerodrome legitimnom metom za ruske rakete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana