Вакцинишу се углавном богати - пандемија ће потрајати

Срна
Вакцинишу се углавном богати - пандемија ће потрајати

ЊУЈОРК  - Вакцине против вируса корона углавном примају људи из најбогатијих земаља свијета и, ако тај тренд буде настављен, пандемија ће трајати још много година, упозоравају здравствени стручњаци.

Према подацима УН, до средине фебруара вакцину је примио 191 милион људи, али више од три четвртине њих су становници само 10 земаља.

У истом периоду, у 130 држава свијета у којима живи око двије и по милијарде људи није вакцинисана ни једна једина особа, наводи портал "Сајенс алерт".

Стручњак за јавно здравство и професор на америчком Универзитету "Дјук" Гвин Џеми позива богате државе да престану са гомилањем вакцина против ковида 19 само за своје грађане.

У коментару објављеном у престижном часопису "Нејчр", он је поручио да је "вакцинални национализам - себичан и самопоражавајући".

Научници упозоравају да би се пандемија, ако се богате земље наставе понашати као сада, могла "отегнути" на још седам година.

У глобалном здравству постоји увјерење да појава пандемије било гдје у свијету може резултирати њеним избијањем - свуда.

"Због тога нам је свима у интересу да почнемо дијелити дозе свима јер ћемо само тако гарантовати глобално снабдијевање вакцинама", наводи се у часопису "Нејчр".

Постоје разни начини којима се може гарантовати једнак приступ вакцинама против ковида 19 свима у свијету и притом улагати и остварити профит.

Склапање споразума између произвођача и богатих држава могло би допринијети ширењу глобалног снабдијевања и омогућити производњу вакцина и другдје у свијету.

Нови програм глобалног приступа ковиду 19 под називом "Ковакс" научници сматрају добрим примјером који људе "може одржати на површини" у временима без преседана.

"Ковакс" има за циљ вакцинисање људи у сиромашним и земљама са средњим приходима широм свијета.

Циљ програма је да се до краја 2021. године испоручи најмање двије милијарде доза како би било покривено 20 одсто најугроженијих људи у 91 земљи свијета, углавном у Африци, Азији и Латинској Америци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана