Умро познати милијардер и филантроп

ГС
Foto: Агенције

Џејмс Харис Сајмонс, математичар и познати филантроп преминуо је данас у Њујорку, у 86. години, саопштила је Фондација Сајмонс.

Џејмс Сајмонс, познатији као Џим био је милијардер, инвеститор и оснивач компаније "Renaissance Technologies".

Он је још 1978. године основао хеџ фонд који је препознат као пионир у квантитативном трговању. Његова компанија постала је једна од најпрофитабилнијих трговачких компанија у историји.

Због успjеха компаније, посебно Медаљонског фонда, Сајмонс је описан као најважнији инвеститор у Вол стриту. Својевремено је Форбс писао како се процjењује да је његова нето вриједност 21,6 милијарди долара, што га чини 21. најбогатијим човјеком у Сједињеним Државама.

Прије почетка Ренесансе, Сајмонс је предсједавао одјељењем за математику на Универзитету Стони Брук у Њујорку.

Сајмонс је познат по својим студијама презнавања образаца. Са користи Шиинг-Шен Черном развио је Черн-Сајмонсову форму и допринео развоју теорије струна пружајући теоријски оквир за комбиновање геометрије и топологије са теоријом квантног поља.

Године 1994, Сајмонс је са супругом основао Сајмонс фондацију како би подржао истраживања у математици и фундаменталним наукама.

Он је један од највећих донатора Истраживачког института за математичке науке при Калифорнијском универзитету у Берклију, гдје је био и члан Управног одбора, а 2012. је основао Сајмонсов институт за теорију рачунања у Берклију, преноси Телеграф.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана