Бијег од долара руши темеље моћи САД

Вељко Зељковић
Бијег од долара руши темеље моћи САД

БАЊАЛУКА - Чека нас колапс монументалних размјера. Долар, као највреднији извозни производ САД, али и један од најмоћнијих алата за спровођење хегемоније, сваким даном постаје безвреднији, јер друге земље не пристају више на игру која им је наметнута из Вашингтона.

Каже ово за “Глас Српске” стручњак за банкарство и економски аналитичар Бранко Драгаш коментаришући информацију да је Кина у првом тромјесечју ове године продала рекордну количину од 53,3 милијарде долара државних обвезница америчког Трезора и других хартија од вриједности у покушају да се диверзификује од америчке имовине, при томе купујући нове количине злата. Према ријечима Драгаша, ово је само посљедица и резултат досадашње америчке хегемоније коју САД и даље покушавају наметати другим државама, па и све моћнијој Кини с којом већ годинама воде отворени трговински рат.

Како каже, Кинези су свјесни да се империјални див све више налази на стакленим ногама, те је, како је истакао, питање времена када ће америчко царство клекнути и пропасти попут куле од карата. Додаје да се овај бијег од америчких обвезница најбоље може видјети и илустровати растом кинеских државних резерви, односно учешћем злата у девизним резервама Кине, које су у априлу порасле за готово пет одсто, што је према подацима кинеске централне банке највећи раст од 2015. године.

Сматра како је овај потез Кине, али и других држава које све више купују злато и диверзификују своје резерве, потребно посматрати и из угла њихове предострожности, због ризика од евентуалних америчких санкција, а што је на својој кожи могла најбоље да осјети Русија.

Драгаш сматра да ће се кинеска продаја америчких хартија од вриједности наставити, али и убрзати у наредном периоду, јер из Вашингтона инсистирају на заоштравању трговинског рата с Кином, а што се може видјети и из недавне одлуке да буду уведена велика повећања царина на низ кинеских увозних производа.

Ова неразумна и слијепа америчка политика, како каже, срушиће у потпуности темеље досадашње америчке моћи која је, додао је, изграђена на класичној превари изведеној 19. августа 1971. године, када је тадашњи амерички предсједник Ричард Никсон укинуо златни стандард.

- То је највећа превара и пљачка у историји човечанства. Они од тада за новчаницу од 100 долара, чија је реална цена око три цента, купују стратешку робу по свету. И нормално је да то не може бити одрживо. Уверен сам да је пред САД потпуни колапс, а на шта већ годинама упозоравам. Нисам видовит, већ само реалан. Наруку им не иде захуктали процес дедоларизације. Недавно смо могли видети да Кина и Русија из своје међусобне трговине у потпуности избацују долар као платежно средство. То ће довести до “враћања” огромних количина лажног долара у САД, на место злочина, што ће довести до велике инфлације и финансијског и економског краха ове државе у којој су берзе казина за коцкања, банкари факс идиоти, јапијевци зомбирани спекуланти. Рачун полако, али сигурно далази на наплату - поручио је Драгаш додајући да је до тога једноставно морало доћи, јер је лажни стандард САД, настао на штампању новца без покрића те на покоравању и пљачкању остатка свијета, морао кад-тад пропасти.

Бумеранг

Земље БРИКС-а, које су првобитно чинили Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, желе да успоставе нову резервну валуту подржану корпом својих валута. Потенцијална валута БРИКС-а омогућила би овим земљама да остваре своју економску независност. У садашњем систему доминира амерички долар, који чини око 90 одсто укупне трговине валутама. Донедавно се скоро 100 одсто трговине нафтом одвијало у америчким доларима, међутим, 2023. године једна петина трговине нафтом је наводно обављена у валутама које нису у зеленим новчаницама. Поједини аналитичари и стручњаци указују да би, уколико се овај тренд настави, али и са бијегом из америчких обвезница, то имало несагледиве импликације на америчку економију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана