Украјинске снаге поново гађале Белгородску област

Танјуг
Foto: Агенције

КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 461. дан. Украјина је негирала да је директно умијешана у данашњи напад дроновима у Москви.

Украјинске снаге поново гађале Белгородску област

Украјинске снаге гранатирале су привремено боравиште грађана Шебекинског округа у Белгородској области, има погинулих и рањених, рекао је губернатор Вјачеслав Гладков.

Кадиров: Руске снаге ће ускоро показати „шта је то освета у правом смислу те ријечи

Руске снаге ће ускоро у зони специјалне војне операције показати „шта је то освета у правом смислу те ријечи", изјавио је чеченски лидер Рамзан Кадиров, коментаришући јутрошњи напад украјинских дронова на Москву.

„Напад дронова на Москву нема никаквог тактичког, стратешког, па чак ни психолошког смисла. Они који се разумеју у војне ствари то схватају. Рат се води на сасвим другом мјесту... Одговори на такве покушаје напада… требало би да буду жестоки. Ми штитимо наше грађане и нема потребе да угађамо и попуштамо", написао је Кадиров на свом Телеграм каналу.

Он је рекао да украјинске власти користе омиљени метод терориста ─ „кукавички напуштају положаје и избјегавају отворену часну борбу", издајући наређења за напад на цивилну инфраструктуру.

„Ускоро ћемо у зони специјалне војне операције показати шта је освета у правом смислу те ријечи", закључио је Кадиров.

Путин: Украјински напад дроновима на цивилне објекте акт тероризма

Напад украјинских дронова на цивилне објекте у Москви је акт тероризма, изјавио је данас руски предсједник Владимир Путин.

Додао је да напад на цивилне објекте потврђује које методе Кијев користи, и истакао да су покушаји да се изазове реакција Русије и њен одговор забрињавајући, и да грађани Украјине то треба да схвате, преноси РИА.

''Ми нисмо покренули овај рат 2014. године, већ је кијевски режим покренуо рат у Донбасу. И ми не користимо средства која користе украјински крупни играчи. Још једна потврда тога је напад на цивилне објекте у Москви'', рекао је Путин.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, Украјина је рано јутрос извршила терористички напад дроном на објекте у Москви.

Петиција о забрани увоза и расподјеле књига руских издавача сакупила је нешто мало више од 25.000 гласова

Петиција са захтјевом украјинском предсједнику Владимиру Зеленском да потпише закон о забрани увоза и расподјеле књига руских издавача сакупила је нешто мало више од 25.000 гласова колико је неопходно да би она била узета у разматрање.

Врховна рада је 19. јуна прошле године усвојила измјене закона које се тичу увођења ограничења на увоз књига уз Русије и Белорусије, али без обзира на једногласан став парламента и препоруку владе Зеленски до сада није потписао документ.

Аутор петиције наводи да је књиге и даље слободно продају у Украјини чиме се подрива информативна безбједност државе.

Сједињене Државе користе Украјину искључиво као инструмент за слабљење Русије, пише "Мисл Полска".

"Американци с времена на вријеме стављају до знања шта очекују од овог конфликта - искушења, слабљење Русије. За њих је Украјина само инструмент у које су уложили доста средстава и користиће је док она служи том циљу", наводи се у чланку.

САД, како се наводи, не желе да се конфликт прошири, а камоли да саме уђу у њега јер Кина представља велику опасност за Вашингтон. То се види и по испорукама оружја - Украјини шаљу у мањим обимима, док се Тајвани шаље флота, закључују аутори.

Украјина тражи 120 западних ловаца

Министар одбране Украјине Алексеј Резњиков изјавио је да је Кијеву потребно око 120 западних ловаца од којих би већину требало да чине авиони Ф-16, пренела је медијска група „Функ".

Он је додао да би Велика Британија и Немачка направиле важан корак придруживањем групи земаља које испоручују Кијеву војну авијацију.

Резњиков је такође казао да су западне земље до сада испоручиле Кијеву око 60 тенкова „леопард 2", а да су у Украјину стигли и француски тенкови АМХ-10РЦ, британски „џеленџер" и амерички „абрамс".

Кијев: Није нам потребна руска територија

Министар одбране Украјине Алексеј Резников тврди да Кијеву, који последњих мјесеци објављује да припрема офанзиву, није потребна „руска територија", него „нормални односи с Русијом" и додао да Украјина не намерава да напада територију Русије.

„Нама није потребна руска територија", одговорио је он у интервјуу за медијску групу „Фанк" на питање новинара намјерава ли Кијев да у оквиру контраофанзиве нападне Русију.

Према ријечима Резникова, Украјина тежи „нормалним односима" с Русијом, као и с Пољском, Словачком и Румунијом.

На питање о гранатирању Белгородске области министар је одговорио посредно, изјавивши да Кијев „реализује своје планове на разним деловима бојног поља".

„Дио" напада Резников је приписао бившим житељима Русије, који су постали блиски с кијевским режимом.

Што се тиче контраофанзиве, офанзивна дејства су могућа „на два или три места на бојном пољу, како на југу, тако и на истоку", додао је Резников.

Русија најављује оштар одговор на украјински напад дроновима на Москву.

Русија задржава право да предузме најоштрије мјере као одговор на терористичке нападе режима у Кијеву, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Министарство је ово објавило након, како је речено, украјинских напада дроновима у Подмосковљу, пренио је ТАСС.

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин изјавио је да је рано јутрос у нападу дронова на Москву дошло до мањих оштећења на неколико зграда.  
"Јутрос је услијед напада дронова дошло до мањих оштећења на неколико објеката", написао је Собјанин на свом Телеграм каналу. 

У Москви су две особе затражиле медицинску помоћ након напада дроновима, изјавио је Собјанин.

Додао је да су повреде такве да нису захтјевале хоспитализацију, преноси Интерфакс.

РИА Новости наводи да су оштећене фасаде зграда и стакла. 

Станари неколико стамбених зграда евакуисани су како би хитне службе радиле свој посао. 

Према подацима Министарства одбране, у нападу је учествовало осам беспилотних летјелица са фиксним крилима.

Лавров оптужио Запад да подржава геноцид у Украјини

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да Запад подржава геноцид у Украјини кроз подршку мировном плану предсједника Украјине Володимира Зеленског, у оквиру које он тврди да 'е уништити све што је руско у источној Украјини и на Криму.

Русија већ дуго оптужује Запад да игнорише украјински прогон становништва који говори руски језик на истоку Донбаса и у другим подручјима, пренио је Ројтерс. 

"Закључак је врло једноставан - Запад директно подржава геноцид, рекао је Лавров.

Помоћник предсједника Украјине Михаило Подољак негирао је директну умијешаност Кијева, али је нагласио да је “Украјина уживала гледајући те догађаје” и прогнозирао повећан број таквих напада.

- Што се тиче напада, наравно да смо задовољни што то видимо и предвиђамо повећан број таквих удара. Али, наравно, нисмо директно умијешани у њих - нагласио је Подољак.

Русија је раније саопштила да је Украјина извршила до сада највећи напад дроновима на Москву, али да је руска противваздушна одбрана уништила свих осам дронова.  

Јутрос је извршен нови ваздушни напад на Кијев, а локалне власти наводе да је оборено више од 20 дронова. Током јутра из ваздуха нападнута и Москва – градоначелник наводи да је оштећено неколико објеката.

Собјанин: Двије особе затражиле медицинску помоћ након напада дроновима на Москву

У Москви су двије особе затражиле медицинску помоћ након напада дроновима, изјавио је данас градоначелник Сергеј Собјанин.

Додао је да су повреде такве да нису захтијевале хоспитализацију, преноси Интерфакс.

Собјанин је навео да хитне службе настављају радом на терену.

Претходно је Собјанин изјавио да је рано јутрос у нападу дронова на Москву дошло до мањих оштећења на неколико зграда.

"Јутрос је усљед напада дронова дошло до мањих оштећења на неколико објеката", написао је Собјанин на свом Телеграм каналу.

Навео је да су станари појединих улаза двије зграде које су оштећене евакуисани из безбједносних разлога, а да ће одмах по завршетку рада хитних служби моћи да се врате у своје домове.

У хитним службама за Интерфакс је речено да се неколико дронова срушило у уторак ујутро у Москви и Подмосковљу и да су неки пали на стамбене зграде.

Усљед напада дроновима на зградама су оштећене фасаде и стакла, пренијеле су РИА Новости.

Гувернер Московске области Андреј Воробјов рекао је да је јутрос оборено неколико дронова на прилазу Москви.

Према његовим ријечима, у Подмосковљу је дејствовала противваздушна одбрана и неколико дронова је оборено на прилазу Москви.

Воробјов је замолио грађане да остану мирни.

Аеродроми у Москви и Московској области раде уобичајено, речено је у Федералној агенцији за ваздушни саобраћај.

МО Русије: Украјина напала Москву са 8 дронова, сви погођени; терористички напад

Украјинске снаге безбједности употребиле су осам дронова за напад на Москву и сви дронови су погођени, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

Три беспилотне летјелице неутралисане су електронским средствима, изгубиле су контролу и скренуле са предвиђених циљева, а пет је оборено противваздушним системом Панцир-С у Московској области, преноси агенција РИА Новости.

Руско Министартсво одбране оцијенило је напад као терористички.

Званичници: Нови напад руских дронова на Кијев, најмање једна особа погинула

У јутрошњем новом удару руских ваздушних снага на Кијев најмање једна особа је погинула, а четири су повређене, када је њихова стамбена зграда погођена и запаљена, саопштиле су украјинске власти.

Украјинске одбрамбене снаге саопштиле су да су обориле више од 20 беспилотних летјелица током овог напада, преноси Ројтерс.

Кијевска војна администрација извијестила је да је посљедњи руски удар извршен  само беспилотним летјелицама иранске производње „Шахед“, а не ракетама, као што је то био случај у већини ранијих напада.

 -Масовни напад! Не напуштајте склоништа - написао је на   Телеграму градоначелник Кијева Виталиј Кличко.

Једна особа је погинула, а четири су повријеђене када су остаци уништеног руског пројектила погодили вишеспратницу и изазвали пожар, саопштили су украјински званичници.

Два горња спрата зграде су уништена, а могуће је да је под рушевинама још људи, навели су су званичници кијевске војне администрације на Телеграму.

Русија је у мају нападала украјинску престоницу, користећи комбинацију дронова и пројектила, углавном ноц́у, а данашњи удар био је 17. ваздушни напад Русије на престоницу Украјине овог мјесеца .

Собјанин: Мања оштећења на неколико зграда у нападу дронова на Москву

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин изјавио је да је рано јутрос у нападу дронова на Москву дошло до мањих оштећења на неколико зграда.

-Јутрос је усљед напада дронова дошло до мањих оштећења на неколико објеката - написао је Собјанин на свом Телеграм каналу. Истакао је да за сада нема повријеђених.

Навео је да су све хитне службе на лицу места и да се истражују околности инцидента.

РИА Новости наводи да су оштећене фасаде зграда и стакла.

Губернатор Московске области Андреј Воробјов рекао је да је оборено неколико дронова, наводи агенција.

Према његовим ријечима, у Подмосковљу је дејствовала противваздушна одбрана и неколико дронова је оборено на прилазу Москви.

Воробјов је замолио грађане да остану мирни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана