Трамп поручио демонстрантима: Ако пређу ограду сусрешће се са псима и оружјем

Срна
Трамп поручио демонстрантима: Ако пређу ограду сусрешће се са псима и оружјем

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Доналд Трамп поручио је данас да ће се демонстранти који протестују због убиства Џорџа Лојда сусрести са “најопаснијим псима и оружјем” ако прескоче или пробију ограду око Бијеле куће.

“Велика маса људи, професионално организована, али нико није пробио ограду. Да су то урадили сусрели би се са изутено опасним псима и најопаснијим оружјем. Многи агенти тајне службе само су чекали такав тренутак”, навео је Трамп.

Трамп је у низу објава на “Твитеру” позвао присталице да се вечерас окупе испред Бијеле куће.

Трамп је похвалио америчку тајну службу у Бијелој кући рекавши да су одлично одрадили посао.

“Био сам унутра, пратио сам сваки потез и заиста сам се осјећао сигурно”, написао је Трамп.

Амерички предсједник оптужио је градоначелника Вашингтона Муријел Баузер да је одбила да пошаље полицију да помогне тајној служби, иако је лист “Вашингтон пост” касније објавио да су полицајци помогли у контроли накнадних окупљања.

Тамнопути Лојд је умро у болници након што му бијели полицајац стао кољеном на врат, упркос томе што се жалио да не може да дише.

Његова смрт у Минеаполису у понедјељак 25. маја изазвала је протесте у многим градовима широм САД, укључујући Вашингтон.

Бијела кућа привремено је била блокирана након што се више стотина људи окупило на Тргу Лафајет преко пута предсједничке резиденције.

Демонстранти су се у једном моменту разишли, али су се онда опет окупили када је дошло до гурања са полицијом.

Трамп је јуче изазвао осуде и опомену “Твитера” након што је објавио коментар да “пљачка води пуцњави”, сугеришући да ће на демонстранте лопове и пљачкаше бити отворена ватра.

У граду Портланду у Орегону дошло је до опште пуцњаве и пљачке када су демонстранти запалили сједиште полиције, напали неколико банака и опљачкали луксузне продавнице као што је “Луј Витон”. Демонстранти су разбијали излоге и цртали анархистичке симболе на зградама.

У Минеаполису су пљачкали продавнице и палили банке, бензинске станице и сједишта полиције, док је полиција у Хјустону, у Тексасу, ухапсила око 200 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана