Тајмс: Белуга кит Хвладимир опет шпијунира за Русе?

Tanjug
Foto: NYP

СТОКХОЛМ- Белуга кит са појасом око трупа, који је примијећен у норвешким водама 2019, када је изазвао подозрење и оптужен да је руски шпијун, појавио се овога пута у близини обале Шведске.

 Од када је први пут откривен у сјевернонорвешкој приморској области Финмарк, овај белуга кит се више од три године спуштао низ горњу половину норвешке обале прије него што је прије неколико мјесеци изненада убрзао, прешао другу половину пута и ушао у воде Шведске, преноси британски Тајмс.
 

   Како се наводи, пре два дана је примијећен у Хунебостранду, на југозападу Шведске.
 

   Када се прије четири године први пут појавио, морски биолози из Норвешког директората за рибарство су му скинули појас на коме су се налазили носач погодан за акциону камеру и натпис "Опрема Санкт Петербурга" одштампан на пластичним копчама.
 

   Званичници Директората су саопштили да је мушки кит, назван Хвладимир, вјероватно побјегао из неког ограђеног простора гдје су га, сматрају они, руски маринци тренирали, јер је изгледало да је навикао на људе.
 

   Москва никада није издала званичан одговор на спекулације Норвешке да је кит можда руски шпијун.
 

   "Не знамо зашто је сада толико убрзао", рекао је Себастијан Странд, морски биолог из организације ОneWhale, након најновијег појављивања кита, додајући да је то било посебно збуњујуће, јер се кит "веома брзо удаљавао из свог природног окружења".

    Он сматра да су кита хормони навели да потражи партнерку за парење.
 

   "Могуће и да је био усамљен, јер су белуге веома социјална бића - можда је тражио друге белуга китове", рекао је он и додао да је кит, за кога се верује да је стар између 13 и 14 година, сада у периоду када су му нивои хормона веома високи.
 

   Најближа популација белуга китова налази се у архипелагу Свалбард, на пола пута између северне обале Норвешке и Сјеверног пола.
 

   Баренцово море, јужно од Свалбарда, стратешка је геополитичка област у којој се прате активности западних и руских подморница. То је, такође, капија за сјеверни поморски пут, који скраћује путовања морем између Атлантског и Тихог океана.
 
   Белуга китови, који могу да достигну дужину од готово шест метара и животну доб од 40 до 60 година, природно насељавају ледене воде у околини Гренланда, сјеверне Норвешке и Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана