СЗО тражи 11,5 милијарди долара за борбу против делта соја вируса корона

Танјуг
Foto: photos.hq.who.int

БРИСЕЛ - Свjетска здравствена организација (СЗО) тражи 11,5 милијарди долара хитних средстава за борбу против заразнијег делта соја корона вируса, према нацрту извjештаја у који је Ројтерс имао увид.

Велики дио новца који се тражи од партнера СЗО потребан је за куповину тестова, кисеоника и маски за лице за сиромашније државе, како се наводи у документу, за који се очекује да ће бити објављен ове недјеље.

Како се наводи, у извештају који је и даље подложан промјенама, приказани су резултати и финансијске потребе програма АЦТ за подршку вакцинама, лијечењу и дијагностици ковида-19 широм свијета.

Овај програм који је успостављен на почетку пандемије, и даље је у великој мјери недовољно финансиран, а његови координатори страхују да ће тако остати и даље, рекао је неименовани званичник АЦТ-а Ројтерсу.

Као резултат тога, СЗО је смањила скоро пет милијарди долара својих укупних захтјева за додатна средства, како показује документ, док јој је и даље потребно 16,8 милијарди долара, скоро онолико колико је до сада прикупљено, а хитно је потребно 7,7 милијарди долара.

У документу се, такође, тражи додатних 3,8 милијарди долара, преко 7,7 милијарди долара, како би 760 милиона доза вакцина против ковида-19 могло да се испоручи сљедеће године.

“Ове опције за куповину морају се применити у наредним месецима или ће дозе вакцина бити изгубљене”, упозорава се у документу.

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус рекао је прошле седмице да је хитно потребно 7,7 милијарди долара, али није дао преглед планиране потрошње и није рекао колико је додатног новца потребно за вакцине.

Дио пројекта дистрибуције вакцине, све се више ослања на донације богатих земаља, умјесто на сопствене залихе, након што је кључни произвођач Индија ограничио извоз вакцина како би повећао своју производњу вакцина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана