Извјештај открио шта је циљ Русије у Украјини за 2024.

Танјуг
Извјештај открио шта је циљ Русије у Украјини за 2024.

ВАШИНГТОН) - Главни циљ Русије у Украјини за текућу годину остаје потпуно заузимање Доњецке и Луганске области, наводи се у извештају  Института за проучавање рата (ICW).

Позивајући се на украјинске званичнике, аналитичари ICW напомињу да о томе посебно свједочи план офанзивне операције, која би требало да почне у љето 2024. године.

Експерти подсјећају да је тезу да Русија планира да заузме све територије Доњецке и Луганске области потврдио и командант Копнене војске Оружаних снага Украјине Александар Пављук.

Према његовим ријечима, руска војска ће такође покушати да заузме регион Запорожја ако успије да заузме Донбас. Пављук је навео да руске снаге такође имају план да заузму Харков и Суми, али је напоменуо да је још увијек нејасно колико је озбиљан тај план и да ли ће Русија успјети да заузме оба града.

Он је додао и да украјинске снаге чине све што је могуће да зауставе покушаје Русије да заузму Часов Јар, али је напоменуо да руске снаге имају артиљеријску предност 10 према 1 над украјинским снагама и „потпуну ваздушну надмоћ“.

Извјештај ICW цитира и ријечи Вадима Скибицког, замјеника шефа украјинског ГУР-а, који је изјавио да Кремљ није одустао од планова да заузме област Доњецка и Луганска.

Аналитичари сматрају да ће Русима  бити тешко да заузму Харков, али руска офанзивна операција у тој области ће вјероватно привући и учврстити украјинске снаге из других области линије фронта.

Што се тиче Часовог јара, Скибицки је напоменуо да руске снаге неће моћи да га заузму у блиској будућности, иако је то вјероватно питање времена, што је у складу са процјеном аналитичара ICW.

Извјештај ICW цитира и украјинског предсједника Володимира Зеленског, који је недавно изјавио да је Украјина фокусирана на правац Авдејевке, где Русија у посљедње вријеме врши стални притисак на положаје Оружаних снага Украјине.

Зеленски је истакао да руска војска планира да интензивира офанзиву у љето 2024. године и додао да се Украјина већ суочила са „новом етапом рата”.

Институт за проучавање рата процјењује да, иако су прве пошиљке америчке војне помоћи стигле у Украјину раније ове недјеље, вјероватно ће бити потребно још неколико недјеља прије него што западно оружје и муниција у потпуности стигну до области фронта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана