Сукоб у Украјини: Мизинцев: Кијев припрема нову провокацију у Одеси

ГС/Aгенције
Сукоб у Украјини
Foto: Подолск.ру | Сукоб у Украјини

МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 128. дан. Борбе се претежно воде на истоку земље. Москва оптужује украјинску страну да у школама и приватним кућама распоређује тешко наоружање.

21:45 - САД шаљу нову војну помоћ Украјини вриједну 820 милиона долара

Сједињене Америчке Државе саопштиле су данас да ће Украјини упутити нову војну помоћ вриједну 820 милиона долара.

Помоћ, како је саопштио Пентагон, укључује ракетне системе земља-ваздух и противартиљеријске радаре како би украјинске снаге могле да одговоре на руске нападе.

Пентагон је најавио и да ће Украјини послати 150.000 комада артиљеријске муниције калибра 155 милиметра, преноси АП.

Ово је 14. пакет војног наоружања и опреме који Пентагон шаље Украјини од августа 2021. године. Укупно, САД су послале Украјини помоћ у наоружању и војној обуци у вриједности од 8,8 милијарди долара.

​​​​​20:40 - Мизинцев: Кијев припрема нову провокацију у Одеси

Кијевски режим припрема провокацију у Одеси како би оптужио руске снаге да убијају цивиле и уништавају цивилну инфраструктуру забрањеном касетном муницијом, изјавио је данас начелник руског Центра за контролу одбране генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

"У Одеси кијевски режим спрема још једну подлу провокацију како би оптужио руске оружане снаге за убиство цивила (укључујући малолетне особе) и намјерно уништавање цивилне инфраструктуре касетном муницијом, забрањеном међународним конвенцијама", рекао је Мизинцев, пренио је ТАСС.

Према његовим ријечима, власти Одесе планирају да инсценирају оштећење друштвеног објекта уз присуство људи (до 30 особа), које ће припремити антируски активиста, који ће дјеловати као погинули и повређени у случају руске ватре на украјинске снаге.

 

19.38 - ДПР: Врховни суд примио жалбе на смртну пресуду плаћеника

Врховни суд самопроглашене Доњецке Народне Републике примио је жалбу коју је уложила бранилац мароканског плаћеника Брахима Садуна који је осуђен на смрт у ДНР, саопштио је данас суд.

"Примљена је жалба адвоката Брахима Садуна која је затражила да се измени казна", рекао је представник суда за ТАСС.

Јелена Весенина, адвокат Мароканца, казала је да је поднијела жалбу раније данас.

Њено подношење жалбе услиједило је након што је жалбу поднијела Јулија Церковникова, адвокат британског држављанина Шона Пинера, који је такође, осуђен на смрт јер се борио заједно са украјинским снагама као плаћеник.

Жалбом се тражи ублажавање казне на доживотни затвор.

19.01 - Украјина тражила да Турска задржи и заплијени брод Жибек Жоли

Украјина је затражила да Турска задржи и заплијени теретни брод "Жибек Жоли" који је превозио украјинско жито под руском заставом.

Брод "Жибек Жоли" је учествово у илегалном извозу украјинског жита из луке Берђанск коју је окупирала Русија и упутио се у Карасу у Турској са 7.000 тона терета, саопштило је украјинско тужилаштво у писму турском Министарству правде, пренио је Ројтерс.

Истовремено, званичник украјинског Министарства спољних послова рекао је да је брод утоварио први терет од око 4.500 тона жита из Берђанска, за који је рекао да припада Украјини.

18:57 - Против још двојице британских плаћеника подигнута је оптужница у ДНР, јављају локални медији.

У питању су Дилан Хили и Ендрју Хил. Оптужница против њих садржи исте тачке као и у случају раније осуђених плаћеника.

18.02 - Хависто: Русија је безбедносна претња Финској

 Финска у новонасталим околностима не може да задржи неутралност, јер је Русија за њу постала безбједносна пријетња, изјавио је фински министар спољних послова Пека Хависто.

„Мислим да је то нова реалност. Стварно мислим да је европска безбједносна архитектура срушена. То је нова ситуација, постоји нова врста гвозденог зида између Русије и других земаља. И наравно, заснована је на агресији Русије на Украјину", навео је Хависто у интервјуу за ЦНН.

Хависто је додао да постоји забринутост због неефикасних разговора о нуклеарном и хемијском оружју, што је довело свијет у ситуацију у којој је био за време кубанске ракетне кризе током Хладног рата.

17.01 - Грушко: НАТО чини све да онемогући комуникацију са Москвом

Сјеверноатлантска алијанса учинила је све да онемогући било какву комуникацију са Русијом, изјавио је замјеник министра спољних послова Русије Александар Грушко.

"Алијанса одбацује било какав облик или опцију за сарадњу", рекао је Грушко током дискусије о платформи међународног дискусионог клуба Валдај.

Он је нагласио да је НАТО затворио све пројекте који су заиста функционисали у корист јаче безбједности Русије и НАТО-а и истакао да тренутна политика Алијансе не оставља простор за било какав значајан дијалог са Руском Федерацијом.

"Ако видимо стварне кораке земаља НАТО-а ка деескалацији, онда ћемо моћи говорити о неким даљим корацима. За сада не видимо такву шансу", рекао је Грушко, пренио је ТАСС.

Пријем Финске и Шведске у НАТО компликује ситуацију

Грушко наводи  да би могући пријем Финске и Шведске у НАТО могао да погорша војну ситуацију у области Балтичког мора.

"Ако следимо логику мадридских одлука, онда након што приступање буде финализовано, НАТО ће почети да говори да је највећа рањивост руско-финска граница, која се мора заштитити, 1.300 километара, па је потребно распоредити трупе, оружје итд", рекао је Грушко током разговора у Међународном клубу Валдај, пренио је ТАС С.

Према његовим ријечима, све то ће довести до погоршања регионалне безбједности, значајно ће закомпликовати ситуацију уопште на сјеверу, ограничиће могућности мирне сарадње која је сада толико тражена у овом дијелу Европе и уопште у овом дијелу света.

"А то ће најозбиљније погоршати војну ситуацију у региону Балтичког мора, која би се, као резултат ширења НАТО, војног коришћења територије нових чланица, претворила у сцену, ако не у војну конфронтацију, онда у потпуно непотребно војно ривалство од војно најмирнијег региона Европе", рекао је он.

16.00 - Руска амбасадорка у Софији: Тражићу затварање амбасаде

Руска амбасадорка у Бугарској Елеонора Митрофанова изјавила је данас да ће затражити од Москве да затвори амбасаду у Софији након што је игнорисан њен апел да бугарске власти пониште одлуку о протјеривању 70 руских дипломата.

У изјави упућеној бугарском народу Митрофанова је протјеривање назвала „непријатељским кораком без преседана" и навела да је јуче затражила од Софије да преиначи своју одлуку до данас у подне, јер ће у противном, затражити од Москве да размотри потпуно затварање амбасаде у Бугарској, наводи Ројтерс.

„Нажалост, бугарско Министарство спољних послова је игнорисало наш апел. Намјеравам да у најкраћем року предложим руководству моје земље да размотри питање затварања руске амбасаде у Бугарској, што ће неизбјежно значити затварање бугарске дипломатске мисије у Москви", написала је Митрофанова у саопштењу.

15.00 - Савељев: У иностранству задржано готово 80 руских авиона

 Укупно 77 руских авиона задржано је до сада у иностранству, изјавио је руски министар саобраћаја Виталиј Савељев. Он је рекао да је Русија успјела да врати један авион и да се бори за сваку летјелицу. Према његовим ријечима, поједини руски авиони задржани су на захтјев лизинг компанија, док неки нису могли да полете јер су европске земље нагло затвориле свој ваздушни простор за руске авионе, јавио је ТАСС. Министарство саобраћаја Руске Федерације саопштило је раније да су у Русији активна 1.274 авиона, од којих је 1.207 регистровано у тој земљи, укључујући 1.151 путнички авион. Премијер Русије Михаил Мишустин изјавио је у марту да ће Влада помоћи руским авио-компанијама да сачувају своје флоте страних авиона. Он је најавио ослобађање од пореза за банковне штедише и власнике аутомобила и говорио о заштити руских компанија од потраживања страних сувласника. Мишустин је обећао да ће се листа мјера стално проширивати на основу развоја ситуације.

14.50 – Фон дер Лајен: Украјину чека дуг пут док не постане чланица

ЕУ Предсједница Европске комисије Урсула вон дер Леyен обратила се данас украјинском парламенту поручувши да ту земљу чека дуг пут прије него што постане чланице ЕУ, али да ће уживати пуну подршку свих земаља. "Статус кандидата Украјине за придруживање ЕУ је нешто што је било тешко замислити прије само пет мјесеци, а земља има још дуг пут прије него што постане чланица", рекла је вон дер Леyен путем видеолинка. Сматра да је тренутак када је Украјина добила кандидатски статус хисторијски, али да је то уједно побједа одлучности и истрајности.

14.00- Конашенков:Све више украјинских војника дезертира

Све већи број украјинских војника дезертира због неуспеха на бојном пољу, а разбијене формације неорганизовано беже из Лисичанска, саопштио је данас портпарол руског Министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков.

„Неуспијеси украјинске војске на бојном пољу доводе до све већег броја дезертера и оних који бјеже од борбених дејстава. Примећује се неорганизовано повлачење неких украјинских трупа из Лисичанска“, навео је Конашенков, преноси ТАС С. Украјинска војна команда на сваки могући начин прикрива чињенице да трупе немају довољно особља, истакао је он и додао да у батаљону украјинске 17. оклопне бригаде који делује у области Нове Полтавке у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици (ДНР) није остало више од 20 одсто војника, наводи ТАС С.

13.50 Русија: Напредак у Лисичанску,Украјина трпи велике губитке

Руске снаге су продрле у Лисичанск, а украјинска војска трпи велике губитке у подручју града, саопштило је данас Министарство одбране Русије, а преноси агенција РИА Новости. Како се наводи, Оружане снаге Русије настављају успешну офанзиву у подручју Лисичанска. У протекла три дана преузета је контрола над рафинеријом нафте у Лисичанску, руднику Матроска, једном фабриком и местом Тополевка, саопштило је министарство. Објављено је и да украјинска војска у овој области трпи велике губитке и да је само у два насељена места погинуло 190 војника, наводи руска агенција.

12.30- Москва демантовала да је погођена стамбена зграда

Кремљ је демантовао оптужбе да су руске ракете рано јутрос погодиле стамбену зграду недалеко од украјинске црноморске луке Одесе.

Украјинске власти саопштиле су да су пројектили погодили стамбену зграду и два кампа за одмор приликом чега је погинуло најмање 18 људи, док су десетине повријеђене.

-Желио бих да вас подсјетим на ријечи предсједника (Русије Владимира Путина) да се руске оружане снаге не баве цивилним метама - рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков на конференцији за новинаре.

11.53 - Песков: Порука Зеленског није писана

Портпарол руског предсједника Дмитриј Песков изјавио је данас да порука коју је предсједнику Владимиру Путину пренио предсједник Индонезије Џоко Видодо послоје посјете Украјини није писани документ.

-Не говоримо о некаквој писаној поруци. То је једино што могу да кажем на ту тему - рекао је Песков одговарајући на питање новинара, преноси РИА Новости.

Видодо, који је разговарао са Путином у Кремљу, рекао је јуче да је Путину пренио поруку предсједника Украјине Володимира Зеленског.

10.16- Аустралија увела санкције руској комесарки и министрима

Аустралија је увела санкције комесарки за права дјетета руског предсједника Марији Љвови-Беловој и тројици руских министара, као и још 12 руских држављана, наводи се у писму које је данас објавило аустралијско Министарство унутрашњих послова.

У тексту се наводи да се "аутономне санкције" уводе руском министру пољопривреде Дмитриј Патрушев, министру саобраћаја Виталију Савељеву и министру грађевинарства и стамбено-комуналних послова Иреку Фајзулину, преноси ТАСС.

Аустралија је већ увела санкције за 828 руских и бјелоруских држављана због рата у Украјини, укључујући предсједнике двије државе Владимиру Путину и Александру Лукашенку.

Ова земља увела је санкције и 47 руских компанија и организација, а забранила је и извоз наоружања, робе и опреме за вађење нафте и гаса у Русију, као и увоз руских енергената, оружја и муниције.

10.07 - Украјина увела визни режим за руске држављане

Шеф Државне граничне службе Украјине Сергеј Дејнеко изјавио је да је данас почела да важи одлука владе Украјине о укидању безвизног режима за држављане Русије.

Дејнеко је рекао да виза не гарантује руским држављанима несметан улазак у Украјину, преноси Интерфакс Украјина.

-Путовање без виза је привилегија за грађане развијених демократија који не убијају цивиле и не задиру у суверенитет других држава. А Русија очигледно није на тој листи -  написао је Дејнеко на „Фејсбуку“.

Према његовим ријечима, визни режим ће повећати безбједност државе.

Дејнеко је додао да ће сада сваки Рус морати унаприујед да оправда сврху свог путовања у Украјину, али да виза не гарантује несметан улазак, већ да они који имају визу морају да испуне и друге услове за прелазак украјинске границе.

Према ријечима Дејнека, ако постоје основани разлози, виза ће бити поништена на граници.

8.40- Власти Лавова забраниле рад Украјинској православној цркви

Градско вијеће у Лавову, на западу Украјине, гласало је за усвајање резолуције да се забрани рад Украјинске православне цркве - Московске патријаршије, што је политичка одлука која нема законску снагу, преноси Ројтерс.

Градоначелник Лавова Андриј Садовиј, изјавио је да једногласна одлука вијећа за забрану дјелатности Украјинске православне цркве (УПЦ-МП) представља само њихов јасан став, пошто се прописи о раду вјерских организација доносе на националном нивоу.

-Ово је став који смо јавно изнијели и сада државни органи треба да почну да раде на томе - саопштио је Садовиј на сајту градске управе, наводи британска агенција.

Великодостојници православне цркве у Украјини која је повезана с Руском православном црквом 27. маја усвојили су мјере да прекину везе с Москвом због њене инвазије на Украјину.
 

8.30- Зеленски: Протјеривање Руса са Змијског отока је стратешка побједа Украјине

Украјински предсједник Володимир Зеленски  поручио је да „протјеривање Руса са Змијског отока представља стратешку побједу““.

Змијски оток је стратешка црноморска испостава, а Зеленски је навео да ће ово „значајно ограничити дјеловање руског окупатора“.

- То још не гарантује сигурност и не јамчи да се непријатељ неће вратити. Али то значајно ограничава дјеловање окупатора. Корак по корак, потиснут ћемо их с нашег мора, наше земље и нашег неба - рекао је Зеленски.

Руско министарство одбране јуче је саопштило да се одлучило повући са Змијског отока у „знак добре воље“.

ББЦ пише како је повлачење Руса са Змијског острва велика побједа Украјине, која би могла имати значајне посљедице по цијели свијет ако Црно море поново постане сигурно за извоз хране.

7.32 Украјинске власти: Расте број зртава руског напада у Одеси

Број погинулих од руских пројектила који су рано јутрос погодили деветоспратну стамбену зграду и одмаралиште у близини украјинске црноморске луке Одесе порастао је на 17, а дестине грађана је повријеђено у овом нападу, саопштиле су украјинске власти.
 

07:30 -Украјина:Руске снаге покушавају да опколе Лисичанск са југа и запада

Руске трупе покушавају да опколе Оружане снаге Украјине у области Лисичанска са југа и запада, саопштио је јутрос Генералштаб Украјине.

Наведено је да на Доњецком правцу руске снаге главне напоре усмјеравају на опкољавање украјинских трупа у области Лисичанса са југа и запада и на успостављање потпуне контроле над Луганском облашћу, преноси Укринформ.

На Харковском и Славјанском правцу руске снаге гранатирају положаје украјинских јединица и поједина насеља, наводи украјински генералштаб.

Додаје се да су руске трупе појачале војне операције у правцу Краматорска.
 

6.25 – Украјинско министарство: Руски пројектил погодио зграду у Одеси, најмање 14 погинуло

Руски пројектил погодио је рано јутрос деветоспратну зграду у близини украјинске црноморске луке Одеса, а у нападу је погинуло најмање 14 људи и рањено још 30, саопштило је украјинско министарство за ванредне ситуације, преноси Ројтерс.

Пројектил је погодио зграду у граду Билгород Дњестровски око један час, а такође је изазвао пожар и пратећем објекту у коме је продавница, наводи се у саопштењу министарства.

Портпарол регионалне администрације Одесе Серхиј Брачук рекао је за украјинску државну телевизију да је спасилачка операција у току, пошто су неки људи остали затрпани након што се део зграде урушио.

Он је изјавио и да је још једна ракета погодила одмаралиште, ранивши неколико људи, наводи Ројтерс уз напомену да није могао независно да потврди детаље овог инцидента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана