Суђење Трампу: Десетине потенцијалних поротника није изабрано због пристрасности

Танјуг
Суђење Трампу: Десетине потенцијалних поротника није изабрано због пристрасности

Више десетина потенцијалних кандидата за чланове пороте у процесу против Доналда Трампа због тајних исплата новца порно звијезди Сторми Данијелс, није изабрано јер су рекли да не могу непристрасно да одлуче да ли је бивши предсједник САД крив или невин по кривичној оптужби.

На почетку историјског суђења, првог у коме учествује бивши предсједник САД, судија Хуан Мерчан рекао је групи од скоро 100 потенцијалних поротника да морају да оставе по страни све пристрасности или личне ставове о оптуженом или случају, укључујући „политичку оријентацију“, преноси Глас Америке.

Њих најмање 50 јуче није изабрано након што су рекли да не могу да буду непристрасни у суђењу Трампу, републиканском кандидату за предсједника на изборима ове године. 

Остали нису изабрани јер су навели друге разлоге, а избор пороте наставља се данас.

То је и уједно први од четири процеса против Трампа.

Након првог дана суђења, бивши амерички предсједник је поновио да је суђење "политички лов на вјештице".

"Ако читате све правне стручњаке, све правне научнике, не видим ни једног да је рекао, ово је случај који треба покренути или процесуирати. Нисам у Џорџији, на Флориди или Сјеверној Каролини, да будем у кампањи као што би требало. Ово је савршено за радикалну љевицу демократа. То је управо оно што они желе. Овде се ради о мијешању у изборе. О томе је ријеч", рекао је Трамп, преноси Глас Америке.

Претходно су њујоршки тужиоци рекли да траже од судије да казни бившег предсједника САД за непоштовање суда, након што су изнијели тврдњу да Трамп води „кампању притиска“ против свог бившег посредника и вјероватног свједока Мајкла Коена.

Тужилац Џошуа Стејнглас затражио је од судије Хуана Мерчана да казни Трампа са 3.000 долара због објава на друштвеним мрежама о кључним свједоцима у случају исплате новца Данијелс.

Претходно су Трампови правни заступници покушали да склоне судију Хуана Мерчана из процеса, тврдећи да рад његове ћерке за политичку консултантску фирму са демократским клијентима представља сукоб интереса.

Испред суднице, до које је прилаз ограђен металним оградама, присутан је био велики број новинара, као и демонстранти са транспарентима "Нико није изнад закона", наводи Глас Америке.

Од бившег предсједника САД се очекује да се појављује пред њујоршким судом у овом процесу, док упоредо води кампању за предсједничке изборе у новембру.

Избор пороте на Менхетну, гдје већина становника гласа за Демократску странку, могао би да траје неколико дана, послије чега ће услиједити уводне ријечи тужилаца и одбране, као и искази свједока.

Сторми Данијелс и бивши Трампов адвокат Мајкл Коен, који је свједочио да је лично обавио уплате Данијелс, су међу свједоцима за које се очекује да ће свједочити, а Трамп је изјавио да планира да свједочи у своју одбрану. 

Он се терети да је фалсификовао пословна документа када је глумици у филмовима за одрасле Сторми Данијелс, преко свог адвоката, платио 130.000 долара како не би јавно говорила о њиховој наводној афери. 

Трамп је тај новац у пословним књигама приказао као трошкове за адвоката.

Оптужница коју је подигао тужилац Алвин Браг, у 34 тачке терети Трампа за фалсификовање пословних докумената и прва је оптужница за кривично дјело против једног америчког предсједника. 

Тужилаштво наводи да је Трамп фалсификовањем ових докумената заправо желио да прикрије утицај на изборну кампању 2016, односно умањи штету која би настала откривањем наводних афера.

Трамп је све оптужбе негирао и оцијенио их као политички мотивисане.

Оптужница је подигнута у марту 2023. године, а почетак суђења био је заказан за 25. март ове године, али је више пута одлаган јер је Трампов тим тражио још времена за прикупљање додатне документације.

Трамп је, иначе, добио судску забрану да јавно говори о учесницима у овом поступку и њиховим породицама, пошто је јавно вријеђао кћерку судије.

За фалсификовање пословних докумената предвиђена је казна од четири године затвора.

Трамп би могао да добије и мању казну јер до сада није осуђиван, али амерички медији истичу да му не иде у прилог то што се јавно супротстављао судији и вријеђао његову кћерку.

Да би бивши предсједник био проглашен кривим, тужилаштво мора да докаже да је не само фалсификовао пословна документа, што би био прекршај, већ да је тиме желио да прикрије друго кршење закона, што је кривично дјело, наводи АП.

Чак и ако Трамп буде проглашен кривим, па чак и ако оде у затвор, то га формално не онемогућава да учествује у трци за предсједника. 

Против њега се воде још два федерална кривична поступка - због незаконитог руковања повјерљивим документима и покушаја да преокрене резултате избора 2020. у своју корист, као и кривични поступак у Џорџији због покушаја да утиче на резултате у тој држави.

До сада није почело суђење ни у једном од ових случајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана