Изгубио се прије 7 дана: Масовна потрага за несталим дјечаком у Њемачкој (ФОТО)

ГС
Изгубио се прије 7 дана: Масовна потрага за несталим дјечаком у Њемачкој (ФОТО)

РОТЕНБУРГ - Око 1.200 људи учествовало је јуче у највећој до сада потрази за дјечаком који је нестао у њемачком Бремервердеу, а ни након седам дана шестогодишњи Ариан није пронађен.

Дјечак с аутизмом напустио је дом својих родитеља прошлог понедјељка - и од тада му се губи сваки траг. Синоћ је за њим на копну, у ријеци и језеру трагало око 1.200 људи. Упркос највећој досадашњој потрази, дијете није пронађено. Операција траје дуже од очекиваног.

"Због мукотрпног претраживања непроходног терена велик дио снага сада ће се одморити", рекла је синоћ полицијска портпаролка. Током ноћи полиција је жељела анализирати резултате опсежне акције како би данас могла наставити с евентуалним даљим истражним радњама.

У недјељу је формиран координисани људски ланац дуг 1.500 метара с око 800 људи који су, како је рекла полиција, системски претраживали сваки кутак терена. Из града Краненбурга хитне су службе ујутро кренуле према југу до Елма.

"Посљедњих су дана на овом подручју више пута пронађени отисци стопала који би могли припадати Ариану", рекла је полиција јуче ујутро.

Послијеподне се показало да пронађени отисци припадају другим особама.

Након људског ланца терен су претраживале мале екипе које су улазиле у тешко доступна мјеста попут густог грмља.

"Никада прије нисам водио тако велику потрагу", рекао је Јерг Весеман, шеф операција ротенбуршке полиције.

Према ватрогасној јединици Штајнуде, за операцију је затражен и тзв. ховерцрафт, који је врло погодан за тражење људи на поплављеним ливадама.

Полицајци на коњима су прегледавали канале, а подручје је претраживало и десет дронова.

Тренутно нема говора о датуму завршетка потраге, рекла је јуче портпаролка полиције.

"Велики број снага показује да још увијек имамо наде", рекла је.

Потражне екипе су синоћ, као и ноћ прије, избјегавале стварати буку у нади да ће шестогодишњак изаћи из скровишта. Раније су, између осталог, пуштали гласну музику и приредили ватромет. Ради се о стварима које дјечак воли, па су се надали да ће кренути према њима.

У суботу послијеподне пољопривредници с тог подручја су замољени да до даљег одустану од кошње. Не може се искључити могућност да је шестогодишњак у једном од поља око округа Елм, рекле су власти.

У међувремену, хитне службе наставиле су тражити Ариана на ријеци Осте.

Поновно је кориштено неколико сонарних чамаца. Међутим нови траг није откривен, рекао је портпарол полиције у суботу послијеподне. Додатне хитне службе прочешљале су подручје између Елма и општине Олдендорф.

Искључен напад вукова

Полицијски портпарол рекао је у суботу да нема доказа о кривичном дјелу. Искључио је и могући напад вука. Савјетник за вукове из округа

Ротенбург такође сматра да је то мало вјероватно. Волфганг Албрехт је рекао да опасност постоји само у посебним случајевима, на примјер када се вук осјети нападнутим.

Оперативна стратегија потраге координисана је и са стручњаком за аутизам, рекла је полицијска попртпаролка у петак навече.

У петак је отказан одвоз смећа како би волонтери могли прегледати канте. Прегледани су и шахтови, шупе и гараже. Према информацијама из НДР-а Доња Саска, хитне службе такођер су се током потраге фокусирале на канализацијски систем. Према полицији, Ариан је невербалан и не може реаговати ако чује да га неко дозива.

Полиција је у петак навече на подручју потраге поставила рефлекторе који су пројицирали сноп свјетла у небо и до јутра пуштали дјечје пјесмице.

Полиција се надала да ће тако привући несталог дјечака.

"Дјечак би могао позитивно реаговати на овако нешто", рекао је портпарол.

Претходних ноћи помагачи су, између осталог, палили ватромет, рекао је портпарол полиције. На захтјев родитеља, ватрогасци су балоне и слаткише објесили у шуми у близини дјечакове породичне куће.

Дјечак је у понедјељак навече напустио свој дом само лагано одјевен. На себи је имао џемпер дугих рукава, црну тренирку и чарапе без ципела. Показале су то и фотографије приватне надзорне камере на том подручју.

 

Etwa 60 Soldatinnen und Soldaten unseres Objektschutzregiments "Friesland" aus Schortens sind auf dem Weg nach Bremervörde und helfen in dieser Nacht bei der Suche nach dem kleinen #Arian. Sie unterstützen die Kräfte vor Ort mit Nachtsichtgeräten. #Amtshilfe pic.twitter.com/F6IQhVdz44

— Team Luftwaffe (@Team_Luftwaffe) April 25, 2024

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана