Индија преузела контролу над иранском луком на 10 година, САД упозорила на санкције

Г.С.
Индија преузела контролу над иранском луком на 10 година, САД упозорила на санкције

ЊУ ДЕЛХИ - Индија и Иран потписали су уговор којим се компанији Индиа Портс Глобал (ИПГЛ) омогућује развој и контрола управљања иранском луком у периоду од 10 година.

Индија је 2016. склопила споразум о развоју стратешки важне луке Чабахар, у близини иранске границе с Пакистаном. У понедјељак је потписан дугорочни уговор с Ираном о даљњем развоју.

Индијски министар поморства назвао је то „историјским тренутком у везама Индије и Ирана“.

Али тај се потез можда неће добро свидјети САД-у, који је у посљедње три године увео више од 600 санкција субјектима повезаним с Ираном.

На брифингу за новинаре у уторак, замјеник гласноговорника Стејтт Дипартмента Ведант Пател рекао је, упитан о договору, да су америчке санкције Ирану још увијек на снази и да ће их Вашингтон наставити проводити, преноси Кликс.

„Било који субјект, свако ко разматра пословне договоре с Ираном - мора бити свјестан потенцијалних ризика којима се отвара и потенцијалног ризика од санкција“, рекао је.

Индија још није одговорила на изјаву.

Индија је преузела операције луке крајем 2018. Лука је отворила транзитну руту за индијску робу и производе у Афганистан и централну Азију, избјегавајући копнену руту кроз Пакистан, са којим су у затегнутим односима..

До сада је 2,5 милиона тона пшенице и 2000 тона махунарки испоручено из Индије у Афганистан кроз луку Чабахар, кажу званичници.

Према споразуму, ИПГЛ ће уложити око 120 милиона долара с додатних 250 милиона долара у финансирању, чиме ће вриједност уговора износити 370 милиона долара, рекао је ирански министар цеста и урбаног развоја Мехрдад Базрпасх.

Индијски министар вањских послова С Јаисханкар рекао је да ће споразум „очистити пут за већа улагања у луку“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана