Стотине миграната заробљено у Будимпешти

Агенције
Стотине миграната заробљено у Будимпешти

Будимпешта - Главна међународна железничка станица у Будимпешти "Келети" (Источна), поново је, око 10 часова, отворена за саобраћај, али мигрантима још није дозвољено да у њу уђу, објавила је мађарска агенција МТИ.

 

Извјештач мађарске агенције јавио је да је, док је мигрантима и даље забрањен улаз у станицу, осталим путницима дозвољено да се укрцају у возове за Беч.

Станица "Келети" била је јутрос привремено затворена а од свих путника је затражено да је напусте, пошто је на стотине избјеглица покушало да уђе у возове за Аустрију и Њемачку.

Испред станицеи чека на стотине миграната. Путници су преко разгласа обавјештени да са станице Келети неће кренути ниједан воз.

Обавјештење је услиједило пошто је око 500 миграната - мушкараца, жена и дјеце - покушало да уђе у посљедњи воз за Беч. Неколико стотина људи остало је да чека испред  станице с које полазе сви возови за Аустрију и Њемачку, док је полиција блокирала главни улаз.

Ројтерс је накнадно јавио да је стотине гњевних миграната демонстрирало, тражећи поновно отварање станице и да им се омогући да отпутују за Њемачку.

Мигранти су махали картама, пљескали и викали, скандирајући "Њемачка, Њемачка", а полиција је формирала кордон на улазу у станицу, извјештава новинар британске агенције.

Подсјетимо у Беч је јуче возом стигло 3.650 избјеглица из Будимпеште, саопштила је данас аустријска полиција. То је рекордан број миграната који је стигао до Беча у само једном дану.

Золтан Ковач, портпарол Владе Мађарске је на питање зашто је затворена станица рекао да Мађарска покушава да примјењује законе Европске уније, по којима свако ко жели да путује по Европи треба да има важеће путне исправе и "шенгенску" визу.

Беч тражи појашњење

Министар унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтнер позвала је данас Њемачку да разјасни свој став у вези са европским прописима о азилу како се избјеглицама у Мађарској не би давала лажна нада.

"Постоје гласине да Њемачка чак шаље возове у Будимпешту да преузме избјеглице. Штавише, Њемачка је обавијестила избјеглице у Мађарској да Даблински споразум није суспендован", рекла је Лајтнерова.

Она је рекла да ће Аустрија наставити са провјерама дуж границе, али да неће уводити пограничне контроле.

Њемачка је прошлог мјесеца наговијестила да ће дати сиријским избјеглицама специјални статус чиме, је изазвала забуну да ли Даблински споразум још важи.

Према Даблинском споразуму, мигранти морају да траже азил у оној земљи ЕУ у коју прво уђу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана