Шолц одговорио да ли је имао информације о припреми напада

СРНА
Шолц одговорио да ли је имао информације о припреми напада

БЕРЛИН- Њемачка није имала информације о припреми терористичког напада у којем је у Красногорску у петак, 22. марта, убијено 143 људи, изјавио је њемачки канцелар Олаф Шолц.

Он је у интервјуу за њемачки лист "Маркише алгемајне" негирао да је имао било каква сазнања о плановима за напад на концертну халу "Крокус сити хол".

Међутим, Шолц је навео да су америчке безбједносне службе вјероватно "имале индиције", напоменувши да је политика Вашингтона таква да упозорава друге земље о могућим терористичким нападима када год добије информацију о томе.

"Они су чак издали јавно упозорење. Зато је још тужније што се тај терористички напад ипак догодио", истакао је Шолц.

"Раша тудеј" пише да је Шолц очигледно мислио на безбједносно упозорење које је 7. марта објавила Амбасада САД у Москви, упозоривши на планове да се циљају већи скупови у Москви, укључујући концерте, и да би се то могло догодити "у наредна 24 часа".

Агенција подсјећа да је и Бијела кућа саопштила да је, наводно, подијелила информације о потенцијалном нападу са руским властима.

Група наоружаних људи извршила је 22. марта напад на "Крокус сити хол" пред рок концерт. Они су насумично пуцали на цивиле и запалили дворану.

Руске безбједносне службе привеле су 11 осумњичених за умијешаност у терористички напад, укључујући четири нападача који су приведени у региону Бријанск југозападно од Москве.

Одговорност за напад преузела је "Исламска држава". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана