Шеф Интерпола: Свијету пријети ширење организованог криминала на разини епидемије

GS
Foto: Telegram

САРАЈЕВО - Организовани криминал, који је током епидемије предводио раст трговине људима ради изнуђивања позивних центара у југоисточној Азији, проширио је своју активност на глобалну мрежу која годишње зарађује и до три билиона долара, упозорава Интерпол.

Наводи се да криминалне скупине искориштавају Дарк Веб и криптовалуте.

"Покретане онлајн анонимношћу, инспириране новим пословним моделима и убрзане Ковидом-19, ове организиране криминалне групе сада дјелују у размјерима незамисливим прије десет година", рекао је главни тајник Међународне организације криминалистичке полиције Јурген Сток.

"Оно што је почело као регионална криминална пријетња у југоисточној Азији постало је глобална криза трговине људима с милионима жртава, како у средиштима сајбер превара тако и међу њиховим метама", објаснио је.

Рекао је да су центри за сајбер преваре, који често запошљавају људе намамљене обећањима о легитимном запослењу, омогућили организираним криминалним скупинама да распрше своје приходе.

Главни агент Интерпола рекао је за сингапурски Страит Тајмс да је свијет у опасности од епидемије организираног криминала, јер разне скупине формирају транснационалне савезе сиром свијета, скривајући се иза анонимности коју нуде дарк веб и криптовалуте.

Ове банде још увијек остварују између 40 и 70 посто прихода од трговине дрогом, но како објашњава Сток, упркос томе су прошириле своје дјеловање.

"Видимо да групе јасно диверзифицирају своје криминалне послове и користе руте кријумчарења дроге и за трговину људима, трговину оружјем, интелектуалним власништвом, украденом робом, крађу аутомобила", описао је шеф Интерпола бројне послове криминалаца.

Годишње се кроз криминалне радње слијева двије до три хиљаде милијарди долара незаконите зараде, а поједина криминална скупина годишње може зарадити и до 50 милијарди, додао је.

Агенције за провођење закона тренутачно прате и не одузимају више од два до три посто ове криминалне имовине, рекао је Сток, што значи да око 97 посто ове незаконите имовине остаје у рукама криминалаца, који је поновно улажу у криминалне активности или преусмјеравају у легитимне послове .

Уједињени народи представили су запањујуће бројке у извјештају прошле године, јер су открили да су стотине хиљаде људи прокријумчарене у земље југоисточне Азије од стране криминалних скупина посљедњих година, присиљени радити у позивним центрима за изнуду и другим илегалним интернетским операцијама, од крипто превара на играње.

У извјештају, позивајући се на вјеродостојне изворе, наводи се да је најмање 120.000 људи у Мијанмару и око 100.000 људи у Камбоџи присиљено учествовати у интернетским преварама, преноси Анадолија.

"Људи који су присиљени учествовати у овим операцијама пријеваре трпе нехумано поступање док су присиљени починити злочине. Они су жртве. Они нису криминалци", рекао је високи повјереник УН-а за људска права Волкер Турк на представљању извјештаја прошлог августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана