Русија: Заустављено цурење горива на Арктику

Срна
Русија: Заустављено цурење горива на Арктику

МОСКВА - Русија је успјела да заустави цурење дизелског горива у ријеку на Арктику, изјавила је данас портпарол Министарства за ванредне ситуације агенцији АФП.

 “Зауставили смо ширење нафтних производа. Зустављено је цурење у свим правцима и они сада никуда не теку”, рекла је особа из радне групе задужене за чишћење терена.

Активисти за заштиту околине кажу да је цурење, које се догодило прије седам дана, најгора несрећа ове врсте која се икада десила у арктичком региону.

Инцидент се десио када је напрснуо резервоар за гориво у електрани недалеко од сибирског града Норилска. Електрана је у власништву фирме која припада руском гиганту металске индустрије “Норилс никл”.

У оближну ријеку је исцурило 15.000 тона горива, а 6.000 тона је отишло у земљиште, саопштила је руска агенција за заштиту околине.

Предсједник Владимир Путин прогласио је ванредно стање у овој области, а министар за ванредне ситуације Јевгениј Зиничев допутовао је на лице мјеста да би руководио акцијом чишћења у којој тренутно учествује око 100 људи.

Зиничев ће током дана поднијети извјештај Путину.

“Гринпис” у Русији је саопштио да је ово “прва несрећа ових размјера на Арктику” и упоредио овај догађај са катастрофом “Ексон Валдезовог” нафтног танкера у близини обале Аљаске 1989. године

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана